Afbeelding
Uit handen van burgemeester Tange ontvingen Corrie en Gerard hun originele trouwakte. (Foto: Dirk Karten)

'Liefde ontstond toen Gerard mijn band plakte'

WORMER – Hoe blijven mensen 60 jaar aan elkaar 'plakken' en vieren zo hun diamanten huwelijk? Bij Corrie (81) en Gerard Wakker-Schot uit Wormer schoot Cupido raak door het plakken van een fietsband. Afgelopen donderdag kreeg het echtpaar in hun knusse woning aan de Knollendammerstraat de originele trouwactie persoonlijk uitgereikt door burgemeester Peter Tange.

Op 18 februari 1960 gaven ze elkaar het jawoord. "We kenden elkaar al als kind omdat we samen met onze ouders naar dezelfde kerk gingen", vertelt Corrie. Gerard was als kind al handig met z'n handen want hij plakte met alle liefde de lekke banden van Corrie. "Zo kregen we anschluss. Maar het raakte ook nog eerst uit tussen ons. Ik vond hem zo stil. Gerard zei nooit wat terug. Maar ja, daardoor maakten we ook nooit ruzie." Het raakte toch weer aan want we bleven elkaar zien waarna de liefde opbloeide tot op de dag van vandaag.

Echtpaar Wakker-Schotman 60 jaar getrouwd

Stil is Gerard niet meer. Hij haalt vlot met zijn diepe basstem mooie herinneringen op. Zijn ouderlijk huis stond in Koog aan de Zaan. "Daar ging ik in de Tweede Wereldoorlog naar school in Het Pink", zegt hij. "Zo leerde ik voor een baan in de techniek. Waarbij burgemeester Tange inhaakt om te vragen of hij soms les kreeg van zijn broer die in die tijd technieklessen gaf in Koog.

"Nee, die heb ik niet als leraar gehad. Ik ben op veertienjarige leeftijd gaan werken bij machinefabriek Schooneveld in de Westzijde. Daar heb ik mijn VUT gewerkt en maakte onderdelen voor de scheepsbouw. Ik ben nooit van baas veranderd, maar zag wel bazen zelf veranderen."

Chocoladefabriek Jonker

De eerste jaren van hun huwelijk woonden het stel in bij de ouders van Gerard. Die hadden een dakkapel op hun huis gezet om het verliefde duo toch een aparte ruimte te geven.

"Een prima tijd. Misschien is er juist daardoor zo'n goede band met mijn schoonouders ontstaan", zegt Corrie. Die ging eerst naar de Huishoudschool, maar ging na een vervelende incident van school af. "De leraar dacht dat ik een dubbeltje had gestolen, maar die bleek later onder de lessenaar te zijn gerold. Mijn vader werd zo kwaad dat hij me van school haalde. Zo kwam ik eerst bij chocoladefabriek Jonker te werken. Na drie jaar ging ik voor 'dag en nacht' naar een goede familie in Duivendrecht. Ik zorgde voor de huishouding van zeven personen. Een gouden tijd."

Kus in de nacht

Corrie maakte ook mee wat je in films ziet waarin een au pair in een gezin wordt opgenomen en de heer des huizes vrijpostig wordt. "Meneer kwam een keer 's nachts de donkere kamer binnen, gaf me een kus op de wang en begon tegen me te praten over wat hij die avond had meegemaakt. Een grote vergissing waarvoor hij zich rot schaamde! Hij dacht dat hij in de kamer van zijn dochter was en wekte gelijk het hele huis om het recht te zetten", lacht Corrie die in dat gezin de naam Adrie kreeg omdat de dochter ook Corrie heette.

Corrie en Gerard genieten in de herfst van hun leven nog steeds van elkaars gezelschap en hun drie zoons en zeven kleinkinderen. "Allemaal dochters!"

Geheim goed huwelijk

Hun geheim van een goed huwelijk? "Praten met elkaar. En soms juist niet."