Giovanni Masetti, officieel erkend verhalenverteller, is binnenkort te horen en zien in de FluXus.
Giovanni Masetti, officieel erkend verhalenverteller, is binnenkort te horen en zien in de FluXus. (Foto: aangeleverd)

'Weg met die saaie audiotour'

(vervolg voorpagina)

ZAANDAM - De erkenning is stap één, de uitvoering om meer ruchtbaarheid aan dit bijzondere beroep te geven de volgende. "Het is de schone taak aan de verhalenfederatie om daar aan te werken én de verhalenvertellers natuurlijk zelf", zegt Giovanni.

"Ik hoop ook dat verhalen vertellen wordt opgenomen in het onderwijs om de jeugd kennis te laten maken met deze kunstvorm. Maar ook dat musea bijvoorbeeld hun audiotour vervangen door een levend persoon die het verhaal vertelt."

Roodkapje 15+

Een mooi moment om kennis te maken met een verhalenverteller is de uitvoering die Giovanni op 21 februari geeft tijdens het FluXus open podium in de Groote Weiver in Wormerveer. Daar vertelt hij de 15+ variant van het sprookje Roodkapje. Samen met een muzikant wordt het beroemde verhaal van de wolf met 'grote oren' die de oma van Roodkapje wil nuttigen op een heel andere manier verteld.

"Het zoete verhaal waarin alleen de slechte wolf wordt gedood door de jager is door de Vlaamse schrijfster en antropoloog Marita de Sterck getoetst. Zo brengen wij in de voorstelling de dubbele lagen in het verhaal tot leven als ouder-kind relatie, het synoniem staan van de grote, boze wolf voor de grote boze mensenwereld. Terwijl de 'relatie' tussen roodkapje en de wolf ook verre van fijn blijkt… Het is maar goed dat ik een masker draag, want ik krijg soms rode oortjes van de expliciete taal…", lacht Giovanni. Het open podium begint om 20.30 uur.

Zie ook de website www.sterksteverhalen.nl