Rode Kruis-vrijwilligers in actie voor de Voedselbank in Zaandam.
Rode Kruis-vrijwilligers in actie voor de Voedselbank in Zaandam. (Foto: aangeleverd)

Rode Kruis Zaanstreek-Waterland vernieuwt

ZAANSTREEK - Het Rode Kruis helpt met haar vrijwilligers kwetsbare mensen die zorg nodig hebben in Zaanstreek-Waterland.

Marleen van Duijnhoven, vrijwilligersmanager bij Rode Kruis Noord-Holland Noord: “Dat doen we vooral door het werk van de professionele hulpverlening zoals zorginstellingen en huisartsenposten te ondersteunen. Met vervoer, met vrijwilligers en burgerhulpverleners (Ready2helpers). En ja, er is veel te besturen en te vernieuwen bij de afdeling Zaanstreek-Waterland want deze is volop in beweging en heeft maar liefst 175 vrijwilligers”.

“Noodsituaties en preventie houden zich niet aan de grenzen van een afdeling, maar spelen zich vaak af in een groter gebied. Denk maar aan het coronavirus dat alweer ruim zes maanden voor extra zorg- en hulpvragen zorgt in het hele land. Het is belangrijk daar goed op in te kunnen spelen”, aldus de vrijwilligersmanager.

Om dat nog beter te kunnen, is het Rode Kruis Noord-Holland Noord begonnen de hulpvragen in kaart te brengen. Nieuwe samenwerkingsverbanden komen in de regio tot stand met organisaties op het gebied van veiligheid, zorg en welzijn.

Goed Voorbereid

De preventieactiviteiten van het Rode Kruis, zoals Goed Voorbereid, zijn erop gericht iedereen en met name kwetsbaren in de maatschappij goed voor te bereiden op een noodsituatie. Denk aan valpreventie, het voorkomen van brand of inbraak of het verspreiden van informatie over COVID-hygiënemaatregelen. Marleen: “Het Rode Kruis ontwikkelt nieuwe activiteiten en er komen veel vragen op ons af. Het nieuwe bestuur van de afdeling Zaanstreek-Waterland kan daarin een mooie rol spelen. We hebben bestuurders nodig met hart voor de medemens. Mensen die richting willen geven aan deze verandering en ons willen helpen verder te professionaliseren.”

Zie ook: www.rodekruis.nl/zaanstreek-waterland