Rob Post op de NDSM-werf.
Rob Post op de NDSM-werf. (Foto: ROB BEENSE)

'Het gaat er niet om dat je zoveel mogelijk huizen neerzet'

J. Jansen van Galen en T. Tossijn

NOORD - Na deze vakantie zetten wij de reeks interviews met BNL’en (Bekende Noorderlingen) voort. In dit nummer: Rob Post, oud-stadsdeelvoorzitter, nu voorzitter van de Noordse bedrijvenvereniging VEBAN, voorzitter van de Tolhuistuin en directeur van Kinetisch Noord die de grote NDSM-loods exploiteert.

'Dat industriële karakter maakt deel uit van de aantrekkingskracht van Noord'


“Kijk”, zegt Rob Post als hij ons het nieuwe theater laat zien dat in de voormalige NDSM-hal in aanbouw is, met twee zalen en een ruime foyer die uitzicht geeft op het IJ en het stadscentrum aan de overzijde. “Dit vind ik het mooiste: hier zie je hoe nauw Noord verbonden is met de hele stad.’’ Post (61) was tien jaar stadsdeelvoorzitter en is sinds 2014 directeur van de Noordse ondernemersvereniging VEBAN, maar ook voorzitter van de Tolhuistuin en directeur van Kinetisch Noord, dat in deze enorme hal op een oppervlakte van 8400 m2 niet minder dan 85 ‘broedplaatsen’ (ateliers, werkplaatsen) beheert. “De kern van alles wat hier gebeurt, is cultuur.”

Meer dan woningbouw

Als jochie kwam Post al op de werf waar zijn vader, boterhamzakje onder de snelbinders, als arbeider iedere dag heen fietste. Het zal hem dan ook aan het hart gaan als scheepsbouwer Damen over tien jaar uit Noord gaat vertrekken om plaats te maken voor woningbouw. Hij vindt het als VEBAN-voorzitter zijn ‘opdracht’ dit te helpen voorkomen. “Als we een borrel hadden in het Kraanspoor stond iedereen aan de kant waar je over de scheepsbouw uitkijkt. Dat industriële karakter maakt deel uit van de aantrekkingskracht van Noord, dat is echt niet weg te denken.” Met het voorbeeld van Damen dringt Rob Post er in het algemeen op aan bij het stadsbestuur niet al te eenzijdig in te zetten op woningbouw in Noord. “Het gaat er niet om dat je zoveel mogelijk huizen neerzet, maar hoe je een stadsdeel met allerlei functies ontwikkelt. Het geldt voor elk stadsdeel, maar zeker voor Noord, dat het stadsbestuur de drie grote pijlers van de ontwikkeling in de gaten moet blijven houden: een evenwicht tussen wonen, werken en recreëren.”

Cultuur in Noord

Post heeft er geen spijt van dat hij zes jaar geleden het openbaar bestuur verliet, want het lokaal bestuur in de stadsdelen is vanaf die tijd danig uitgehold. De stadsdeelbesturen maken nu een machteloze indruk, terwijl de bestuurders in de Stopera zich onvoldoende kunnen inwerken en inleven in de problemen op stadsdeelniveau. Al proeft Post daar tegenwoordig niet meer het vroegere ‘dedain’ ten opzichte van Noord. Cultuur is de rode draad in de betrokkenheid van Rob Post met Noord: toen als bestuurder van Noord, nu als bestuurder op de NDSM-werf en van de Tolhuistuin. In zijn periode als stadsdeelvoorzitter maakte hij zich al sterk voor de culturele ontwikkeling van Noord, met als richtlijn dat een bestuurder moet ‘stimuleren en faciliteren’, niet ‘zelf creëren’ en al helemaal niet ‘forceren’. “Mijn levensles is: het gaat altijd om de energie van mensen.


Lees verder op pagina 9