Rob Post op de NDSM-werf
Rob Post op de NDSM-werf (Foto: Rob Beense)

Vervolg van de voorpagina


'Het gaat er niet om dat je zoveel mogelijk huizen neerzet'


Wordt het bijvoorbeeld ooit nog wat met het Buikslotermeerplein, informeren wij. “Dat betwijfel ik”, zegt Post prompt, om meteen de hand in eigen boezem te steken: “Daar hadden wij als stadsdeelbestuur meer energie in moeten steken. Goed, het gebied is getroffen door de crisis van 2008, maar dan nog hadden we er meer aan moeten doen. De bedoeling was het gebied gelijktijdig met het aangrenzende metrostation te ontwikkelen, maar het is bij de metroverbinding ver achtergebleven. Het plein had meer economische functies moeten krijgen, meer kantoren. Over de huidige ontwikkeling ben ik allerminst content.”

Verbindingen

Dat de brug over het IJ er nu lijkt te komen, stelt hem tevreden. “Tien jaar terug was VEBAN er niet positief over, maar inmiddels zijn we enthousiast over die verbinding en spreken ons er openlijk voor uit. Vanuit het economisch belang van Noord is die brug wezenlijk en niet alleen, zoals wethouder Sharon Dijksma suggereerde, om mensen naar het centrum te brengen, maar juist ook andersom mensen naar Noord.” Overigens zijn met die oeververbinding niet alle vervoersproblemen in het stadsdeel opgelost.


Post ziet meer kansen die alle energie verdienen: een spoedige komst van de Zaanlijn van metrostation Noorderpark naar Zaanstad, een broodnodige verbetering van de Oost-Westverbindingen in Noord en het toekomstige metrostation Sixhaven moet in alle plannen de ‘achteruitgang van het Centraal Station’ worden. “En het is inderdaad bizar dat het station niet meteen bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn is gebouwd. Nu wordt het veel duurder en zal de bouw straks de metro geruime tijd blokkeren.”En waar hij van droomt over de toekomst van cultuur in Noord? “Nieuwe, mooie toevoegingen in de sfeer van Eye. Ik geloof niet in dependances zoals Paradiso Noord, je moet iets unieks hebben, culturele hoofdvestigingen in Noord. Stel dat het Van Gogh besluit dat het niet meer in Zuid past en naar deze kant van het IJ komt: dat zou toch geweldig zijn voor Noord?”