Felicitaties van burgmeester van Wormerland Judith Michel voor het echtpaar Scholte-Burghout vanwege hun 60-jarig huwelijk.
Felicitaties van burgmeester van Wormerland Judith Michel voor het echtpaar Scholte-Burghout vanwege hun 60-jarig huwelijk. (Foto: Ronald Goedheer)

60-jarig huwelijk in Wormer

WORMER – “Naast onze originele trouwakte die we van burgemeester Judith Michel van Wormerland kregen, viel tot onze verbazing ook deze brief in de bus. Afzender: Paleis Noordeinde. De koning en koningin geven daarin de felicitaties voor ons 60-jarige huwelijk”, zegt Greet Scholte-Burghout vol verbazing.

Felicitaties voor echtpaar Scholte-Burghout van burgemeester Wormerland én koning en koningin

Op 21 juni 1960 gaf de inmiddels 82-jarige inwoonster uit Wormer het jawoord aan haar man Leo (85). Dat gebeurde in Amsterdam, de stad waar Leo geboren en getogen is.

“Kijk, ik heb nog een foto van onze trouwdag”, zegt Greet. Foto’s genoeg in huize Scholte-Burghout. “We hebben meters fotoboeken van onze reizen en wandelingen”, zegt Leo. De voormalig bankemployee ontmoette de liefde van zijn leven in het verenigingsleven. Samen met de in Apeldoorn geboren Greet was dit het begin van een actief leven samen.

Leven lang wandelen

“Deze medaille heb ik door de wandeling over Chinese Muur. En daaronder de bewijzen van deelname aan lange afstandswandelingen in landen als Afrika, Azië, Israël, Nepal, Australië, Zwitserland en Japan. In laatstgenoemd land hebben we wel drie keer een lange afstandswandeling gemaakt”, vertelt Greet enthousiast.

Maar ook in eigen land gingen de wandelschoenen aan. Zo deed Greet drieëntwintig keer mee aan de Vierdaagse van Nijmegen. Altijd met de vijftig kilometer per dag. Leo was dan haar verzorger. Vraag haar niet hoeveel kilometer ze bij elkaar heeft gelopen. “Dan moeten we nog altijd eens uitrekenen aan de hand van de wandelboekjes”, klinkt het en ze kijkt met vragende blik naar haar man.

'We hebben zelfs gewandeld over de Chinese Muur'

Het echtpaar voelde zich ook op meerdere plaatsen in ons eigen land thuis., Zo werd er gewoond in Amsterdam, Tiel en Deventer. Toen er vierentwintig jaar geleden een mooi appartement in de Zaanbocht vrijkwam, werd definitief voor de Zaanstreek gekozen. “Mede omdat onze kinderen (zoon Leon en dochter Mirjam) in de Zaanstreek wonen, hebben we voor deze regio gekozen. Ook fijn voor het zien van onze kleinkinderen.”

Reizen en verre tochten wandelen zit er niet meer in door het klimmen der jaren en de daarmee gepaard gaande gezondheidsperikelen.

“Dat is jammer, want we waren altijd op reis en onderweg. Doordat mijn man kon profiteren van eerder stoppen met werken, reisden we altijd de wereld rond”, zegt Leo. “Naast wandeltochten ook met de caravan. We waren altijd op reis. Zelfs met de Trans Siberië Express. En vergeet het raften in Nepal niet. Sliepen we in zo’n kruiptentje en de volgende dag je wassen in een bakje met water”, vult Greet aan.

Herinneringen genoeg

Het echtpaar heeft in ieder geval genoeg herinneringen gespaard voor drie mensenlevens. Het afscheid van een actief leven valt wel zwaar. “Door de corona gaat zelfs het bridgen niet door”, zegt Leo spijtig. Dat mag dan niet door kunnen gaan, het echtpaar heeft nog wel elkaars gezelschap tot op hoge leeftijd.

Geheim

Wat is hun geheim om 60 jaar samen te blijven?

“Veel mopperen”, lacht Greet tot besluit. Om serieus toe te voegen ”In iedere relatie is wel eens wat. Maar de truc is met elkaar dat op te lossen. Dan blijf je gewoon lekker bij elkaar.”