Wybe geeft tekst en uitlegt aan een stel uit België.
Wybe geeft tekst en uitlegt aan een stel uit België. (Foto: Dirk Karten)

Opstap tot nationale gids op unieke werkplek

(VERVOLG VOORPAGINA)

ZAANDAM - De Kuiperij, sinds 2011 geopend naast het Jisperhuisje, brengt de bezoeker zo’n eeuw terug in de tijd. Propvol ouderwets gereedschap. Zoals de unieke meterslang omgekeerde blokschaaf. De volle werkbanken, de houten tonnen, het is allemaal schitterend uitgelicht. Ook een eldorado voor fotografen.

“Je moet hier echt eens komen als de zon gefilterd door de ruitjes schijnt. Dan kun je echt pas mooie foto’s maken”, zegt de 61-jaar jonge Wybe enthousiast. Hij benut dit vrijwilligerswerk als opstap in zijn opleiding tot nationale gids. “Ik heb altijd in de zorg gewerkt en heb een carrièreswitch gemaakt. Dit werk geeft me meer plezier en voldoening. Schatrijk zal ik ook niet van een baan als gids worden, dat weet ik nu al. Maar dat is niet mijn doel. Het is gewoon ontzettend leuk om de historie levend te houden door middel van het vertellen van het verhaal.”

Hij roemt tevens de sfeer tussen de vrijwilligers. Vrijwilligerscoördinator Berenice van Kampen is daarvan de goedlachse ‘moeder’. “Vrijwilligers geven de bezoekers een onvergetelijke dag. Zij vertellen het verhaal. De verdieping van het bezoek aan de attractie.”

Teamverband

Vrijwilligers worden in eerste instantie door haar begeleidt. De locatiebeheerder is de tweede persoon die helpt bij het inwerken.“Je bent zeven dag per week welkom. Het aantal uren worden in overleg afgestemd evenals de locatie. Daar begin je om 10.30 uur en bent actief tot 16.00 uur. Voordat je aan de slag gaat krijg je eerst ter voorbereiding een naslagwerk waarin alles staat over de plek van je keuze. Ook fijn om te weten: je werkt altijd in teamverband. Er is een publieksmedewerker die de kassa regelt. Jij bent de gastheer of vrouw en vertelt het verhaal aan de bezoeker. Natuurlijk is het altijd mogelijk eerst een dagje vrijblijvend mee te lopen”, zegt Berenice.

Ook als vrijwilliger aan de slag? Mail dan Berenice: b.vankampen@zaansmuseum.nl of bel 075 – 68100 00.