Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema.
Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema. (Foto: archieffoto Wendy Ruittemanz/RM)

Kerstbrief aan alle Amsterdammers

AMSTERDAM - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam schrijft de volgende kerstbrief aan alle Amsterdammer:

Het coronavirus laait weer op. Teveel mensen zijn ziek en de ziekenhuizen liggen veel te vol. Daarom zijn bijna alle deuren dicht, vermijden we contact en zitten we allemaal tot ver in januari thuis. Dus ook tijdens Kerst en Oud en nieuw. Het is een akelig einde van een zwaar jaar. Het was voor alle Amsterdammers afzien, doorbijten, en ondanks alles proberen de moed erin te houden.

De harde lockdown drukt ons nog eens met de neus op de feiten: de crisis is niet voorbij

Dat geldt zeker ook voor de artsen en verpleegkundigen die al maanden hard werken om alle patiƫnten en hun naasten zo goed mogelijk te helpen. Zij verdienen onze steun en dankbaarheid, juist nu het weer zwaarder wordt. We bedanken ook alle mensen die ons elke dag helpen ons dagelijks leven veilig, dragelijk en vertrouwd te houden: leraren, schoonmakers, politieagenten en handhavers, medewerkers van de teststraten, ondernemers, supermarktmedewerkers, postbezorgers en al die andere helden van onze stad. Het is geweldig dat Amsterdammers in tijden van crisis voor elkaar klaarstaan. Op het platform WijAmsterdam.nl zijn talloze hulpinitiatieven verzameld. Duizenden mensen hebben met een klein gebaar een groot verschil gemaakt: door een boodschap te doen, door eten te koken voor de buren of een praatje te maken met een alleenstaande buurtgenoot. Amsterdammers begrijpen dat we het echt samen moeten doen en laten dat ook elke dag zien.


Ook wij zetten alles op alles om de coronacrisis te bestrijden. We willen de inwoners van Amsterdam in deze moeilijke en onzekere tijd zoveel mogelijk zekerheid bieden, onze ondernemers helpen en kwetsbare groepen zoveel mogelijk beschermen. Dit betekent dat we extra geld uittrekken voor zelfstandigen die grote moeite hebben om het hoofd boven water houden. Er is een aanpak tegen jeugdwerkloosheid. Bedrijven zijn vrijgesteld van precario- en reclamebelasting en er is extra geld vrijgemaakt voor sport en cultuur. Ouderen en minima kregen laptops en wifi om te kunnen leren en met de buitenwereld contact te houden. Er is een campagne gestart tegen stress en somberheid en voor jongeren start binnenkort MidwinterMokum, een vervolg op het populaire zomerprogramma.

Hoe veel er ook gebeurt, hoe hard er ook wordt gewerkt, toch zal het voor veel Amsterdammers niet genoeg zijn. De coronacrisis is heftig, duurt lang, en de gevolgen voor ons leven en onze toekomst zijn groot. De harde lockdown drukt ons nog eens met de neus op de feiten: de crisis is niet voorbij.


Gelukkig gloort er hoop in het nieuwe jaar. Er komen sneltesten en wij bereiden vaccinatie voor. Amsterdam heeft in zijn lange geschiedenis grote crises, tegenslagen en oorlog gekend. Altijd krabbelen de Amsterdammers op en wordt de stad weer levendig en vrolijk. Dat zal nu ook gebeuren, al gaat dat niet vanzelf. Van ons mag u verwachten dat we ook volgend jaar ons uiterste best doen om het leven van de Amsterdammers die het zwaar hebben beter te maken


Wij wensen u kracht en liefde, fijne feestdagen en een gezond 2021.

Namens het college van burgemeester en wethouders
Femke Halsema