Vooral eenden zijn bevattelijk voor Botulisme.
Vooral eenden zijn bevattelijk voor Botulisme. (Foto: Robert Gramner)

Botulisme type C in Wormerland

WORMERLAND - En het eerdere bericht van de gemeente Wormerland werd gesproken over mogelijk botulisme omdat er dode watervogels en vissen waren aangetroffen in het Wormer- en Jisperveld. Na onderzoek is op vrijdag 21 augustus botulisme type C geconstateerd. Dit type botulisme is gevaarlijk voor dieren, vooral voor honden, runderen en watervogels.

Het dringende verzoek is dan ook om deze dieren niet in contact te laten komen met water uit de sloot in Wormerland. Vermijd uit voorzorg ook zelf contact met water uit sloten. Mensen kunnen wel recreƫren in open water, zoals Het Zwet en De Poel. Raak zieke en dode watervogels en vissen niet aan. Type C is niet gevaarlijk voor mensen, maar in de kadavers kan mogelijk een type botulisme voorkomen welke wel gevaarlijk is voor de gezondheid van mensen.

Wat kunt u zelf doen? Waarschuw direct de dierenambulance als u zieke of gewonde watervogels ziet, via 075- 615 6666. Ziet u dode dieren? Neem dan direct contact op met de gemeente via 075-6512100 (ook in het weekend) of geef de melding door op www.wormerland.nl

Laat honden, runderen, watervogels en paarden niet in contact komen met slootwater. Laat deze dieren daarom niet loslopen in de buurt van sloten; Vermijd zelf ook contact met water uit sloten; Raak zieke en dode watervogels en vissen niet aan, ook niet met handschoenen. Meer informatie over botulisme: rivm.nl/botulisme.