Naast de originele trouwakte die burgemeester Judith Michel uitreikt kreeg het echtpaar een brief met felicitaties van de koning en koningin.
Naast de originele trouwakte die burgemeester Judith Michel uitreikt kreeg het echtpaar een brief met felicitaties van de koning en koningin. (Foto: Anett Kazimierska)

‘Ik dacht gelijk da’s een leuk meissie’

WORMER – “Ja, zeg nou eens waarom je op mij viel, want dat weet ik eigenlijk nog steeds niet”, zegt Willemien (81) Beentjes-Spanjaardt met een lach tegen haar man Antoon (85). “Nou”, zegt hij, “toen ik je de eerste keer de trap af zag lopen bij mijn zus dacht ik gelijk ‘da’s een aardig meissie!’ Ik vond je gelijk heel leuk.” Na een eerste afspraakje op het strand van wijk aan Zee, bleek de liefde tijdloos. Inmiddels is het echtpaar uit Wormer maar liefst 60 jaar getrouwd. Reden voor een bezoek van burgemeester Judith Michel van Wormerland.

“We kregen van haar onze originele trouwakte. Wat een leuke, hartelijke vrouw is onze nieuwe burgemeester”, zegt Willemien. Ze gaf op 14 juli 1960 haar jawoord. Eigenlijk houdt ze niet van zoveel poeha. Maar met de journalist in hun knusse woonkamer terugblikken op hun huwelijk is toch wel een leuk idee. Als één uit een gezin van vijftien kinderen verloor de geboren Beverwijkse haar hart aan de 16-jarige Antoon. Die moest eerst in dienst voordat er werd getrouwd.

Oliefabriek De Vrede

“Toen ik terugkwam begon ik te werken als monteur in oliefabriek De Vrede bij Westknollendam. Mijn werkgever vond het een goed idee dat ik dichtbij het bedrijf zou gaan wonen. Handig voor als er storingen waren... Zo betrokken we een woning in Westknollendam”, vertelt Antoon.

Willemien en Antoon Beentjes-Spanjaardt 60 jaar getrouwd

Tegelijk bleef hij doorleren om als leidinggevende ‘werkmeester’ aan de slag te gaan bij De Boerejonker. Dat bracht de verhuizing naar Zaandam met zich mee waar het echtpaar 33 jaar woonde. “In 2001 zijn we naar Wormer verhuisd, dichter bij de (klein)kinderen”, vertelt Antoon. Zoon Ruud woont ook in Wormer. De liefde bracht zoon Rick naar Zweden. Door een broze gezondheid moesten Willemien en Antoon echter te vroeg afscheid nemen van Rick. “Maar het contact met onze Zweedse schoondochter en ons kleinkind daar is gebleven. Ik heb twee hele fijne schoondochters”, aldus Willemien.

400.000 km gefietst

Naast de opvoeding van hun kinderen werkte Willemien jarenlang bij de Hilko zeepfabriek. Antoon is van kleins af aan een echte sportman geweest. “Voetbal, hardlopen, tochten maken op de racefiets. Ik werd in 1972 lid van Le Champion en heb zo’n 400.000 km bij elkaar gefietst. Ik maakte ritten van zo’n 1000 km in drie dagen. Gelukkig kreeg ik de ruimte van mijn vrouw om dat te kunnen doen."

En wat is hun geheim van een goed huwelijk? “Elkaar waarderen. De ruimte geven. Bovendien kunnen we na 60 jaar samen ook niet meer zonder elkaar. We zijn echt één geworden.”