De Japanse duizendknoop in bloei.
De Japanse duizendknoop in bloei. (Foto: Pixabay.com)

Geef Japanse duizendknoop geen kans

REGIO - De Japanse duizendknoop schiet in de lente helaas ook in onze regio op veel plekken uit de grond. Wij kunnen eenvoudig helpen de verspreiding van de plant tegen te gaan. Meld nieuwe groeiplaatsen en gooi Japanse duizendknoop nooit bij het groente- fruit en tuinafval.

De Japanse duizendknoop is een schadelijke woekerplant. Hij is moeilijk te bestrijden. De wortels tasten funderingen, kademuren, rioolbuizen en kabels aan. Op de website van de gemeente is een digitale kaart Duizendknoop te vinden en is te zien welke groeiplaatsen al bekend zijn en welke de gemeente dit jaar aanpakt.

Wie de Japanse duizendknoop op straat, in een park, in de eigen tuin of op een bouwplaats ziet en staat de groeiplaats nog niet op de digitale kaart kan een melding online doen, 14 020 bellen of een e-mail sturen naar duizendknoop@amsterdam.nl.

Een Japanse duizendknoop in de eigen tuin moet volledig uitgegraven worden. Alle resten moet men verwijderen. Uit achtergebleven stukjes wortel en stengel groeien namelijk nieuwe planten. Gooi de Japanse duizendknoop bij het restafval. Dus nooit bij het groente- fruit en tuinafval, ook niet in een plastic zak. Snoei of maai de plant niet. Van snoeien gaat de plant ondergrondse uitlopers maken. De groeiplaats wordt daardoor alleen maar groter.

De Japanse duizendknoop ziet er in elk jaargetijde anders uit. Bekijk de foto’s op de website www.bestrijdingduizendknoop.nl.

De Japanse Duizendknoop in het voorjaar.