Je moet er toch niet aan denken, nooit meer cultuur snuiven in het Zaantheater...
Je moet er toch niet aan denken, nooit meer cultuur snuiven in het Zaantheater... (Foto: Dirk Karten)

Wethouder Baerveldt op de bres voor steun

ZAANSTAD - Het totale verwachte omzetverlies in de culturele sector tussen maart en juni is berekend op 500 miljoen euro. Gedeputeerde Zita Pels (cultuur) doet, samen met de wethouders van alle Noord-Hollandse gemeenten, een klemmend beroep op minister Van Engelshoven om gezamenlijk de Noord-Hollandse musea, theaters en podia te redden.

Het steunpakket van het Rijk richt zich op de grote instellingen met nationale en internationale bekendheid. Regionale theaters, musea en podia komen hier niet voor in aanmerking. Veel musea, theaters en gezelschappen zijn daardoor afhankelijk van subsidies van gemeenten en provincies.

‘Cultuur verbindt’

Annette Baerveldt, wethouder Cultuur Zaanstad: “Lokale culturele instellingen hebben ook in Zaanstad een grote maatschappelijke én economische waarde. Cultuur verbindt mensen en zorgt ervoor dat iedereen, van jong tot oud, op een laagdrempelige manier in aanraking komt met cultuur. Zonder deze instellingen kunnen inwoners niet meer dichtbij huis van cultuur genieten en verliezen vele mensen hun baan.”

Groot belang

In een brief aan de minister vragen alle 47 gemeenten en de provincie om cultuur op lokaal en regionaal niveau nadrukkelijk een plek te geven in toekomstige steunmaatregelen. De bestuurders wijzen er op dat de culturele sector in Noord-Holland van groot maatschappelijk en economisch belang is. De helft van de totale culturele infrastructuur van ons land bevindt zich in Noord-Holland. De maatregelen die zijn genomen in de strijd tegen het coronavirus hebben een grote impact op de culturele sector.

Inzet lokale overheden

Twee op de drie musea, theaters en gezelschappen zijn afhankelijk van subsidies van gemeenten en provincie. Het redden van culturele instellingen rust nu voornamelijk op hun schouders. Lokale overheden doen alles wat in hun vermogen ligt om hun culturele instellingen en evenementen overeind te houden. Huren worden uitgesteld, subsidies worden eerder uitgekeerd en waar mogelijk wordt hard meegedacht over hoe de kunst- en cultuursector zo snel mogelijk het werk weer kan oppakken. Maar provincie en gemeenten kunnen dat niet alleen. Zonder extra hulp van het Rijk dreigen instellingen om te vallen.