Zuid-Europees sfeertje in opgeknapt Banne Zuid

NOORD - "Net een dorpsplein in het Zuiden van Europa", zegt een oudere architect, die net in Banne Zuid woont, over het vernieuwde Koopvaardersplantsoen in Banne-Buiksloot. "Dat was de opzet: de sociale functie versterken", beaamt stadsdeel Amsterdam-Noord. Op mooie zomeravonden zitten omwonenden er op banken, terwijl kinderen de speeltoestellen delen. Het is volgens het stadsdeel het resultaat van "een mooie samenwerking tussen architecten, bewoners en gemeentelijke partijen". En het wordt nog mooier als de waterpartij met zijn fonteintjes voltooid is.

Net als sommige andere wijken in Noord had Banne Zuid een tijdlang een slechte naam als broeinest van inbraken, berovingen en overlast. Het Parool bracht in 2016 bijna dagelijks verslag uit van de ‘buurtoorlog’ die er zou heersen. Bewoners van het aangrenzende bejaardenhuis Douwes Dekkerhuis zeiden de deur niet meer uit te durven. Door een intensieve aanpak van gemeente, politie en een reeks instanties is volgens het stadsdeel sindsdien ‘veel bereikt’ om rust en veiligheid in de wijk terug te brengen.

Lang proces

Het proces van verbetering van Banne Zuid is al lang gaande. De buurt viel eertijds onder het landelijk beleid voor ‘Vogelaarwijken’ en is nu een stedelijke ‘ontwikkelbuurt’. In 2008 bood de wijk een treurige aanblik, door de rij hoge jaren zeventigflats aan de Schepenlaan, waarop als tevergeefse opvrolijking aan de kopse kant gekleurde wapenschilden waren aangebracht.

Lijstjes

Banne Zuid scoorde hoog op alle lijstjes waarop je niet wilt scoren: armoede, schooluitval, eenoudergezinnen. Tegen de sloop van die flats rees volgens toenmalig stadsdeelvoorzitter Rob Post dan ook weinig protest, omdat veel bewoners er maar kort woonden en weinigen een band met de buurt kregen.

Op de leeggekomen locatie verrees inmiddels een nieuwe woonwijk om een meer gemengde bevolking te huisvesten. Sommigen vrezen daarvan een toenemende ‘gentrificatie’ (de opmars van zg. ‘yuppen’) van Noord, maar de cijfers wijzen uit dat dit nogal meevalt: Banne Zuid telt nu 56 procent sociale huurwoningen tegenover heel Banne-Buiksloot 60 en het stadsdeel 57 procent.

Schepenlaan

Over een maand beginnen werkzaamheden die de Schepenlaan minder onveilig moeten maken, minder een racebaan. Bushaltes van lijn 36 worden verplaatst, de bouwinrit aan de Galjoenstraat verdwijnt. En nu maar hopen dat het fraai uitgevoerde nieuwe Koopvaardersplantsoen zal bijdragen aan een nieuwe samenhang in deze wijk.


John Jansen van Galen