Afbeelding
De jeugd vermaakt zich in het water aan de voet van het Paard van Noord. (Foto: Dirk Karten)

Jeugd zoekt verkoeling in laatste vakantieweek

NOORD – Het is ook nooit goed! Eerst lopen we te klagen dat de eerste weken van de schoolvakantie te vergelijken zijn met een moesson. De tweede week van de hittegolf doet menigeen verlangen naar een mals buitje regen… Op de stranden was het de afgelopen dagen goed uit te houden met een aangenaam verkoeld briesje en de mogelijkheid in lekker af te koelen in de branding. Maar wie in Noord in een appartementje op de zonkant acht hoog woont, en door corona gedwongen is thuis te werken, zal snakken naar normale temperaturen.

Het was afgelopen werkdagen dan ook ernstig stil op de straten in Noord. In de voortuin gezellige kout met de buren onder het genot van een drankje was er niet bij. Slechts een enkeling viel overdag te bespeuren als de koperen ploert ongenadig scheen. Weggedoken onder een parasol en in de schaduw vonden we wel zowaar een echtpaar op de Buiksloterdijk. Zelfs de speeltoestellen in Noord lagen er verlaten bij in deze laatste vakantieweek. De jeugd zocht liever verkoeling in en rond het water.

Zo ook bij Buiksloterdraaibrug en bij de Bongerdkade. Ter hoogte van het Paard van Noord had zich een grote groep jeugd verzameld. Blijkbaar is de opzet voor de oude betonkraan langs Zijkanaal I geslaagd. Een enthousiaste groep inwoners uit Amsterdam-Noord heeft, samen met een aantal betrokken partijen de kraan opgeknapt en weer ‘op zijn poten’ gezet. Rondom de kraan willen ze een ontmoetingsplek creëren die het cement vormt tussen de verschillende buurten en groepen uit Amsterdam-Noord. Dat cement was er maandagmiddag! De jeugd vermaakte zich kostelijk in en bij het water. Al was de anderhalve meter afstand ver te zoeken. Met veel bravoure werd er ook vanaf de Bongerdbrug gesprongen.

Kuddegedrag…

Even op de foto voor in de krant? De jongens kijken de journalist aan alsof hij vraagt acuut een hand bij ze af te mogen hakken… Vaag gemompel in de groep. ‘Ze willen niet’, zegt een jongen die blijkbaar zelf geen mening heeft maar wel met gretige blik naar het fototoestel kijkt. Oké, de tijd van spontaan bij de straatfotograaf op de kiek is blijkbaar voorbij in 2020. Toch heerlijk dat kuddegedrag. Het is maar goed dat de scholen straks weer beginnen. Hulde aan de docenten die de jeugd moet triggeren tot het hebben van een eigen mening…

Afbeelding