Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: Aangeleverd)

Politiek Platform Landsmeer

‘Pittige herfst en winter’

LANDSMEER - Als het aan GroenLinks Landsmeer ligt, wordt er vanaf volgend jaar minder bezuinigd dan het College van Burgemeester en Wethouders wil. Het ligt voor de hand dat onder andere een voorgestelde bezuiniging op Duurzaamheid niet zou moeten doorgaan. Maar ook subsidies voor verenigingen en de dienstverlening in het gemeentehuis moeten in stand blijven, wat GroenLinks betreft.

Volgens fractievoorzitter Jacobien van Boeijen moet dit gecompenseerd worden door de inkomsten voor Onroerende Zaakbelasting (ozb) met 400.000 euro extra te verhogen. In een interview met de Lokale Omroep Landsmeer (LOL) gaf ze aan dat de gemeente haar wettelijke taken niet kan uitvoeren als de bezuinigingen op de dienstverlening worden toegestaan.

Om daarnaast het ambitieniveau van de gemeenteraad de komende jaren te kunnen waarmaken, stelt Van Boeijen “ingrijpende maatregelen” voor, zoals het fors verhogen van de ozb. Volgens haar zouden eigenaren van een huis dat nu 300.000 euro waard is, volgend jaar 306 euro ozb betalen en het jaar erop 375 euro.

In Nederland is een gemiddeld ‘meerpersoonshuishouden met eigen woning’ ongeveer 776 euro per jaar kwijt aan ozb, afvalstoffenheffing en rioolheffing. In Landsmeer is dat op dit moment 904 euro, terwijl in Oostzaan, Wormerland en Waterland respectievelijk 997, 890 en 789 euro betaald wordt.

Maar ook gemeenten als Oostzaan kennen inmiddels serieuze tekorten en daar zullen de totale woonlasten mogelijk met ruim 10% moeten stijgen. De gemeente Waterland stevent af op een woonlastenverhoging van iets minder dan 10%, terwijl in Wormerland in elk geval de ozb waarschijnlijk met 10% zal stijgen.

In het interview met de LOL vertelde de GroenLinks-fractievoorzitter Van Boeijen dat haar partijgenoten, net als veel andere raadsleden, zich grote zorgen maken over de jeugdzorg in Landsmeer. Volgens haar krijgen gemeenten veel te weinig extra geld vanuit Den Haag om de door corona groter wordende problemen in de jeugdzorg te compenseren. Dit zou een van de belangrijkste oorzaken zijn van het grote tekort in de begroting waar Landsmeer mee kampt.

In de tussentijd lopen de ‘coronacijfers' in Landsmeer volgens burgemeester Dennis Straat nog steeds op. Hij zegt wel in de regio ‘dezelfde soort stijgingen' te zien, terwijl Landsmeer eerder nog voorop liep, met sterkere stijgingen dan vergelijkbare gemeenten. Burgemeester Straat noemt de huidige stand van zaken nu ‘niet heel zorgelijk, maar zeker niet geruststellend' en roept Landsmeerders op zich nog strenger aan de maatregelen te houden. De burgervader verwacht dat we ‘nog best een pittige herfst en winter' krijgen.