Het informatieloket van het MOK op de kop van de X-helling.
Het informatieloket van het MOK op de kop van de X-helling. (Foto: Willem Dieleman)

NDSM-werf weer een museum rijker

TUINDORP OOSTZAAN - Op NDSM-werf opent 8 november het Museum voor Onbedoelde Kunst (MOK). Het MOK is een museum dat niet de kunstenaar op een voetstuk plaatst, maar de bezoeker en zijn verbeelding. De curatoren nemen de bezoeker via een app mee langs 12 onbedoelde kunstwerken die zij verspreid over de werf gevonden hebben.

Museum voor Onbedoelde Kunst opent haar deuren

Volgens sommige kunstkenners bestaat er niet zoiets als ‘onbedoelde kunst’: kunst is altijd intentioneel, dat is inherent aan de definitie. Maar wie meeloopt met een MOK tour leert al snel dat kunst overal kan zijn. Het museum kent geen bestaande kunstenaars, enkel curatoren die alledaagse objecten in een artistieke context plaatsen en ze zo verheffen tot kunst. Het MOK bevat alle ingrediënten van een volwaardig museum. Er is een giftshop, een infodesk, er lopen suppoosten rond met MOK-paraplu's, en bij de werken hangen bordjes met een qr-code die naar de audiotour leidt.

Afgelopen zomer schreef Stichting NDSM-werf haar jaarlijkse Open Call uit met de opdracht: visualiseer hoe het toekomstige gebruik van de publieke ruimte eruit zou kunnen zien in wat voor vorm dan ook. Het MOK won de Open Call met het plan om het NDSM-terrein om te toveren tot expositieruimte, waarbij mensen zelfstandig en op gepaste afstand de werken kunnen aanschouwen.

De MOK-tentoonstelling is van 8 november tot 28 februari 2021 zelfstandig te bezoeken. Hiervoor kunnen de bezoekers de gratis izi.TRAVEL app downloaden. Op de kop van de X-Helling staat het loket van het MOK, waar aanvullende informatie kan worden gevonden. De livetours kunnen vanwege de coronamaatregelen voorlopig niet doorgaan.