Afbeelding
(Foto: Pixabay.com)

Proef met sneltest in GGD-teststraat RAI

AMSTERDAM - Mensen die zich laten testen op het coronavirus in de teststraat bij de RAI in Amsterdam, kunnen meedoen aan een sneltest. Gevraagd wordt of zij instemmen met een tweede afname. De sneltest helpt enorm in de strijd tegen verspreiding van de het coronavirus. Het gaat om een laatste proef.

Binnen 45 minuten is de uitslag bekend


Ook deze sneltest zoekt alleen naar het coronavirus. En dat in 45 minuten. De uitslag wordt gebruikt om de sneltest te toetsen. Uiteraard krijgen de geteste persoon ook meteen de resultaten van de sneltest te horen. De sneltest is bijna klaar voor gebruik. De sneltest (LAMP) heeft in het laboratorium van TNO precies dezelfde uitkomsten (100 %) als de klassieke PCR-test. Nuwordt gekeken of dit ook geldt in de praktijk van de teststraat.

GGD Amsterdam-Amstelland doet deze proef voor alle GGD’en in Nederland in het eigen streeklaboratorium. De medewerkers zijn ervaren in diagnostiek en kunnen in principe grote hoeveelheden buisjes verwerken. Gekeken wordt nog of robots kunnen helpen in het proces. Snelheid is belangrijk, want in de RAI neemt de GGD elke dag 2900 tests af. De sneltest helpt in de strijd tegen besmetting met het coronavirus. Wie besmet is, weet dat eerder en kan dan ook eerder contacten waarschuwen. Ook begint de zoektocht naar de bron sneller. Wie negatief getest is, kan sneller weer de deur uit, naar school bijvoorbeeld. Nadat de GGD 800 personen getest heeft, loopt de proef af. Dat is over enkele weken. Als de test een succes is, kan hij in gebruik worden genomen.


TNO en de GGD hebben de sneltest ontwikkeld, samen met de ziekenhuizen LUMC en UMCG, het bedrijf DSM en het RIVM.