Zaandijker Nicai de Best aan de voet van een zendmast in zijn eigen gemeente.
Zaandijker Nicai de Best aan de voet van een zendmast in zijn eigen gemeente. (Foto: Yvette van der Does/RM)

‘Volksgezondheid mag niet ondergeschikt gemaakt worden voor 5G industrie’

ZAANSTAD - Begin april werd in Nederland een zendmast in brand gestoken, de autoriteiten gaan uit van brandstichting. Het bleef niet bij die ene mast. Met deze berichtgevingen in de media nam de honger naar informatie over 5G ook sterk toe. Het bericht dat wij vorig jaar publiceerden met betrekking tot bezorgdheid om 5G wordt opnieuw gevonden en gedeeld. We hadden onlangs weer contact met Nikai de Best over zijn zorgen rondom 5G en de uitrol 5G in gemeente Zaanstad.

Door Yvette van der Does

'Alles hoort getest te worden door onafhankelijke instanties voordat het wordt toegepast'

Redactie Zaan werd vorig jaar benaderd door Hannah Hordijk (MSc gezondheidswetenschappen) en Nikai de Best (Chefkok). De twee waarschuwden voor de mogelijke negatieve gezondheidseffecten van 5G. Ze hielden samen Anouk de Bont van platform let's Talk about Tech een presentatie voor de gemeenteraad van Zaanstad.

Contact gemeenteraad

De Best: "De gemeenteraad heeft in ons laatste contact vorig jaar laten weten te luisteren naar besluitvorming van Brussel. De raad heeft in onze ogen daardoor niet laten zien op te willen komen voor de preventief veilige route. In onze presentatie communiceerden we dat er gemengde berichten zijn over de biologische effecten van gepulste 5G-straling, en dat dit simpelweg niet getest wordt door onze overheid. Alles hoort getest te worden door onafhankelijke instanties voordat het wordt toegepast. Net als medicatie en eigenlijk alles waaraan we worden blootgesteld. En dan hebben we het nog niet eens over privacy en veiligheid van data. We maken ons echt zorgen. En waarom die haast? Ik pleit nog steeds voor het eerst testen en aantonen wat de effecten zijn op mens en natuur, vanuit het zogenoemde voorzorgprincipe."

Wereldwijde uitrol

Na de introductie van de tweede generatie internet in 1991 is de mobiele datacommunicatie al drie keer geëvolueerd. We versturen data steeds sneller en stralingsvrije gebieden zijn er in ons land zo goed als niet meer. We staan aan de vooravond van een wereldwijde uitrol van de vijfde generatie. Vodafone trapte vorige maand af en past de technologie toe in de bestaande frequentiebanden.

Voorstanders kunnen niet wachten op zelfrijdende auto's en het in nog hoger tempo downloaden van bestanden, tegenstanders melden symptomen van electrohypersensitiviteit. Weer een andere partij wil niet meer blootgesteld worden aan nog meer stralingsbronnen en beroept zich op een aantal artikelen uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Electrosmog

Een groeiende groep artsen en wetenschappers, maakt zich grote zorgen over de mogelijke negatieve effecten van 5G op de gezondheid. De nationale petitie 'Verminder Elektrosmog' en de internationale petitie 5G Space Appeal zijn vele duizenden keren ondertekend. De internationale petitie EMF Scientist Appeal is ondertekend door meer dan 250 wetenschappers uit 44 landen.

Beter voorkomen

De Best: "Om te voorkomen dat er ook in onze streek antennemasten in de brand worden gestoken is het belangrijk is dat er meer voorlichting over straling en stralingsrisico's gegeven gaan worden. De GGD, huisartsen, brochures, Postbus 51 of Sire spots kunnen hierbij een rol spelen. Daarnaast raad ik aan eerst de effecten op mensen, dieren, vogels, insecten en bomen van Wifi en de eerste vier generaties van de bestaande frequenties in kaart te brengen. Volksgezondheid mag nooit ondergeschikt gemaakt worden voor de industrie."

Groeiend dataverbruik

Dit jaar veilt de Rijksoverheid de eerste frequenties waar bedrijven 5G mee kunnen aanbieden. Die nieuwe technologie is nodig omdat het mobiele dataverbruik groeit. De 5G-antennes moeten voldoen aan de internationale limieten voor elektromagnetische straling. Het Antennebureau van het Agentschap Telecom meet de sterkte van elektromagnetische velden bij antennes in Nederland. Het Agentschap Telecom voert ook metingen uit bij (test)opstellingen van 5G-antennes.

De Rijksoverheid houdt de onderzoeken over elektromagnetische straling van antennes in de gaten. En let daarom extra op bij nieuwe technologie, zoals 5G. De Gezondheidsraad houdt voor het Rijk in de gaten wat wetenschappers ontdekken over elektromagnetische straling. En geeft dan adviezen over het gebruik van zo’n techniek. Het Kennisplatform Elektromagnetische Velden verzamelt ook informatie over wat 5G voor de gezondheid betekent. Deze informatie komt bijvoorbeeld van ZonMW, de Gezondheidsraad en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Vragen aan de raad

Vragen van onze lezers aan gemeente Zaanstad over de uitrol worden verzameld en op afspraak voorgelegd aan de gemeenteraad. Vragen van lezers die al zijn gesteld: "Hoe informeert de gemeente ons over straling? Is er nog een middenweg mogelijk als ik het niet wil? Hoe gaat mijn gemeente om met mijn electrohypersensitiveit, als ik straks blootgesteld wordt aan masten op elke hoek van de straat?

Burgeronderzoek

De Best tot slot: "We zijn nu in een maatschappij belandt waarbij het lijkt of er geen middenweg meer is. Dat verklaart mogelijk ook waarom mensen overgaan tot geweld. Dat moeten we voor Zaanstad niet willen. Dat moet onze gemeenteraad niet willen. Mijn advies is: gemeente neemt twijfels weg bij de burgers aangaande uitrol 5G. Onderzoek de veiligheid en houd daarbij rekening met alle effecten en gebruikersgedrag. Daarnaast hebben burgers zelf hebben ook de plicht meer burgeronderzoek te doen."

Vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem contact op met Nikai De Best via info@bestrelaxed.nl

In het artikel op rodi.nl zijn de linkjes te vinden naar enkele relevante informatiebronnen.