Het team van Uitvaartverzorging De Vries
Het team van Uitvaartverzorging De Vries (Foto: Aangeleverd)

"Wij zien een enorme flexibiliteit"

LANDSMEER - "De aangepaste coronamaatregelen die in de persconferentie zijn aangekondigd zijn van invloed op ons allemaal. Ook op mensen die net een dierbare hebben verloren. Van het ene op het andere moment kan een plechtigheid er heel anders uitzien”, zegt Marco de Vries van Uitvaartverzorging De Vries. Het valt hem op hoe sterk en flexibel rouwenden kunnen zijn.

"Mensen die net voor altijd afscheid hebben moeten nemen van een dierbare krijgen in korte tijd veel voor hun kiezen. Ze moeten het verlies verwerken en tegelijkertijd een mooi afscheid vormgeven. Dat vraagt normaal gesproken al veel energie, nu komen daar de maatregelen nog bovenop”, ziet De Vries.

De uitvaartbegeleider wil zijn waardering uitspreken voor de flexibiliteit die de nabestaanden laten zien in een toch al moeilijke situatie. De Vries: "Het komt voor dat er ineens genodigden niet kunnen komen of dat we van locatie moeten veranderen. Wat wij zien is dat nabestaanden met ons meedenken, hun verantwoordelijkheid nemen en tegelijkertijd in staat zijn om samen met ons een waardevol en persoonlijk afscheid te organiseren. Heel erg knap.”

De situatie is nu weer veranderd. Er mogen maximaal dertig personen aanwezig zijn bij de uitvaart. Deze maatregel geldt in ieder geval tot 18 november. Uitvaartcentra zijn uitgezonderd van de sluiting van horeca. Een hapje en drankje na afloop is mogelijk op de locatie van de plechtigheid. Alle aanwezigen moeten zich dan wel aan de coronamaatregelen houden, waaronder de anderhalve meter afstand.