Uit handen van Jerry Wijnen ontving Peter Pals bloemen en de Zilveren Staf.
Uit handen van Jerry Wijnen ontving Peter Pals bloemen en de Zilveren Staf. (Foto: Johan W. Koopmans)

Peter Pals 25 jaar makelaar

REGIO - Peter Pals van de gelijknamige makelaardij in Zaandam is vijfentwintig jaar makelaar. Reden genoeg om hem in het kantoor in het zonnetje te zetten. Ook ontving hij uit handen van Jerry Wijnen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) de Zilveren Staf.

Een rode loper, ballonnen en een grote '25' bij de ingang. Erg verrast was Peter Pals niet toen hij afgelopen dinsdag naar zijn kantoor liep, maar de blijdschap was er niet minder om. Zijn vijfentwintigjarig jubileum kreeg door de inspanningen van zijn medewerkers extra glans."Het is voor mij een mijlpaal. Vooral omdat ik voor de rechtbank in Haarlem ben beëdigd, want zo ging dat toen nog." .

Accountancy

Het makelaarschap was niet de eerste keuze van Peter Pals (56) Hij heeft eerst tot zijn achtentwintigste in de accountancy gewerkt, maar dat was voor hem niet levendig genoeg. Maar wat dan? Het antwoord diende zich aan toen hij met zijn vrouw Jolande een huis kocht. "Onze aankoopmakelaar deed het in mijn ogen op een dusdanige manier dat ik dacht: dat kan ik beter."

Meer aansporing had hij niet nodig. Hij ging werken bij een makelaarskantoor in Oostzaan, maar dat voor hem nog niet leuk genoeg. Naast het vak van makelaar sprak het ondernemen hem aan. En dus startte hij vierentwintig jaar geleden zijn eigen bedrijf aan De Weer 79 in Zaandam. Zo kon hij zijn twee passies combineren.

Klanten afremmen

"Ik heb al snel geleerd waar het in de makelaardij om draait: niet om het pand, maar om de klant. De emotie die bij het kopen of verkopen van een huis komt kijken, de beslissingen die moeten worden genomen - dat is het meest interessant. Zelf schakel ik mijn emoties uit als ik een klant begeleid. Soms moet ik klanten afremmen als ze te snel willen; zo behoed ik ze voor valkuilen. Daar zijn ze in het begin niet altijd blij mee, maar na een week geven ze me toch gelijk en zijn ze blij dat ze niet meteen hebben toegehapt."

Mooiste vak

Na vijfentwintig jaar vindt Peter Pals zijn vak nog onverminderd leuk en boeiend. Dat komt vooral door de diversiteit. Hij draagt drie verschillende petten - aankoopmakelaar,. verkoopmakelaar en taxateur - en ook de klanten verschillen van elkaar; dat kunnen particulieren zijn, maar ook ondernemers. "Je moet wel tegen de stress en spanning kunnen, en blijven leren, maar dit is het mooiste vak dat er is."