Jan Holvast heeft ooit voorgesteld een rommelmarkt in Landsmeer te houden.
Jan Holvast heeft ooit voorgesteld een rommelmarkt in Landsmeer te houden. (Foto: Johan W. Koopmans)

Rommelmarkten zonder rotzooi

LANDSMEER - Het wordt zondag 8 maart dringen in Dorpshuis Het Wapen van Landsmeer. Van 10.00 tot 15.00 uur wordt weer een uitgebreide en gezellige boeken- en rommelmarkt gehouden. Het is een evenement dat veel mensen trekt. Vanwege het gevarieerde aanbod, maar vooral vanwege de kwaliteit daarvan. Daar wordt scherp op gelet en dat loont de moeite.

Door Marcel van Stigt

'Met dertig vrijwilligers maken we alles schoon'

Het evenement is uit nood geboren. Het vorige bestuur van het dorpshuis zag zich met een probleem geconfronteerd toen de zaal, die voor gymlessen werd gebruikt, leeg kwam te staan. Het probleem leek onoplosbaar, totdat een nieuw bestuur werd geformeerd, bestaande uit afgevaardigden van diverse verenigingen, dat de zaken voortvarend en slagvaardig aanpakte.

Een groot succes

"We moesten extra inkomsten hebben." vertelt voorzitter Jan Holvast. "In het oosten van Nederland werden vaak rommelmarkten gehouden - dat wist ik omdat ik daar een huisje had - en ik heb voorgesteld om dat ook in het dorpshuis te doen. We zijn er in het voorjaar van 2004 kleinschalig mee begonnen, één kraam met boeken, en dat is gegroeid. Er werden vooral boeken aangeleverd. Daarom zijn we vanaf 2014 een extra boekenmarkt gaan organiseren. Het is nu al jaren een groot succes. De bezoekers komen van heinde en verre. De markt begint om tien uur, maar om halftien staan er al dertig mensen voor de deur."

Kwaliteit

De enorme toeloop heeft een reden. De boeken- en rommelmarkt die in Landsmeer plaatsvindt heeft niet alleen een ruim, gevarieerd aanbod, maar staat ook bekend om de kwaliteit van de spullen. Daaraan ligt een bewuste keuze van het bestuur ten grondslag. Kwaliteit staat voorop. Jan Holvast: "Alles wat wordt aangeleverd bekijken we kritisch en met dertig vrijwilligers maken we alles schoon. Bij andere rommelmarkten gaat dat anders. Als ik dat soms zie... tjongejongejonge, schei uit, zeg."

De kritische inslag brengt wel extra werk met zich mee. En soms moeten de vrijwilligers zich even vermannen, bijvoorbeeld als er een frituurpan wordt aangeleverd waarin nog een dikke laag gestold vet rust, maar het loont allemaal de moeite. En ook omdat de spullen overzichtelijk worden uitgestald en gerangschikt - boeken zelfs op categorie - oogst de markt veel waardering en blijven de mensen terugkomen.

Extra service

Als extra service krijgen trouwe klanten die van ver komen een mailtje als er weer een markt aan komt. Een boeken- en rommelmarkt zonder rotzooi. De moeite waard om naar Landsmeer te rijden.

Spullen inbrengen is mogelijk op vrijdag 6 maart van 11.00 tot 15.00 uur en op zaterdag 7 maart van 10.00 tot 15.00 uur. Niet in staat bent om de spullen te brengen? Geef uw adres door aan Richard Tang (na 18.00 uur: 020-482 1582) of Jan Holvast (020-482 3134), dan worden de spullen na afspraak afgehaald.

Parketvloer

De opbrengst van de markt komt toe aan het opknappen van de parketvloer in de Anton Heyboerzaal. De toegang is gratis.