'Bestuurlijk is het een rommeltje'

OOSTZAAN - De rust in Het Twiske dreigt te worden verstoord door het toestaan van festivals en overnachtingen. Dat is de grote angst van onder meer het Platform Twiske Geen Pretpark. Mede namens deze stichting heeft José Berkhof een Handhavingsverzoek ingediend bij het Collega van B&W van de gemeente Oostzaan. Niet alleen om haar bezwaren kenbaar te maken, maar ook om te onderstrepen dat overnachtingen en festivals in het Natura2000-gebied onrechtmatig zijn.

Het Platform Twiske Geen Pretpark waakt over het tot Natura2000-gebied bestempelde Twiske. Daar is volgens José Berkhof alle reden voor. Bij de raden van Zaanstad, Purmerend en Provinciale Staten ligt het Ambitiedocument Twiske-Waterland, waarin plannen zijn opgenomen voor overnachtingen en vormen van recreatie die weinig met natuurbeleving te maken hebben. Overmorgen wordt daarover beslist. Bij de Omgevingsdienst NL zijn aanvragen ingediend voor het Lentekabinet en Welcome To the Future, twee druk bezochte festivals.

José: "We hebben overal laten weten dat we het hier niet mee eens zijn. Belangrijker nog is dat overnachten en festivals onrechtmatig zijn. Met voormalig bestuursrechter Jan Schouten hebben we ontdekt dat het bestuurlijk een rommeltje is. Festivals en overnachtingen zijn strijdig met de bestemmingsplannen. Je mag niet overnachten in Het Twiske. Er is geen evenemententerrein. Er mag niet worden gebouwd. En er is niet op stikstof getoetst."

Met het Handhavingsverzoek doen de betrokkenen een beroep op de gemeente Oostzaan om de Natura2000-doelstellingen van Het Twiske tot haar hoogste prioriteit te maken.