Janneke Lagerwaard, mondhygiënist.
Janneke Lagerwaard, mondhygiënist. (Foto: Aangeleverd)

Specialist in preventieve mondzorg

OOSTZAAN - Veel mondproblemen zijn te voorkomen door een regelmatig (minstens een keer per jaar) bezoek aan de mondhygiënist.

De mondhygiënist is gespecialiseerd in het vaststellen van tandvleesproblemen en kan deze al in een zeer vroeg stadium behandelen. Met het bepalen van je tandvleescijfer, de DPSI-score, kan de conditie van je tandvlees worden gemeten. Vraag daar zelf om! Het is een eenvoudig, pijnloos en gratis onderdeel bij de controle en kan veel problemen voorkomen. Overigens is de mondhygiënist vrij toegankelijk; er is dus geen verwijzing nodig.

Ik hoor regelmatig misvattingen en fabeltjes over tandverzorging, zoals 'Een slecht gebit zit nou eenmaal in onze familie', 'Hoe harder de tandenborstel, hoe beter', 'Mijn tandvlees bloedt alleen als jij er in prikt' of 'Ik heb geen klachten dus heb ik niks aan mijn mond'. Dit is allemaal niet waar.

Veel problemen zijn te voorkomen door je aan de mondverzorgingsadviezen te houden. Een veelgemaakte fout is te kort poetsen. Vaak wordt een minuut niet eens gehaald. Als je tandvlees gaat bloeden bij het poetsen, negeer dat dan niet. Ook niet als het na het spoelen weer ophoudt.

Veel mensen hebben een vorm van tandvleesontsteking. Als dat chronisch wordt, kan verlies van kaakbot optreden. Vaak geeft dat geen klachten maar het kan losstaande tanden en kiezen veroorzaken. Doe er dus alles aan om de mond gezond te houden!

Een ultraschoon en gezond gebit. Ervaar het zelf en boek jouw behandeling: www.zuid5.nl of 075-6165754.