Open brief aan Oostzaanse klachtencommissie

Beste Oostzaanse huurders, Jarenlang hebben wij zitting gehad in de Oostzaanse klachtencommissie van de WOV. In deze tijd hebben we vaak, ook tegen de stroom in, onze adviezen gegeven en een balans proberen te vinden tussen de belangen van de Oostzaanse huurders en de WOV. We hebben altijd geprobeerd om een luisterend oor te zijn voor alle partijen, ondanks dat niet alle geluiden ons altijd bereikten.

De laatste klacht die we hebben behandeld heeft tot een stevig advies geleid over de handelswijze van de WOV. Daarop heeft het nieuwe bestuur van de WOV besloten om de Oostzaanse klachtencommissie op te heffen en aan te sluiten bij de regionale klachtencommissie in Wormerland en Zaanstad. Ons werd verteld dat we niet onafhankelijk waren en dat de (juridische) kennis bij ons zou ontbreken om een goed advies op te stellen.

De Oostzaanse klachtencommissie heeft altijd bestaan uit één persoon namens de huurders van Huurdersvereniging Oostzaan (HVO), één persoon vanuit het bestuur van de WOV en een onafhankelijk lid. Alle leden wonen in Oostzaan en kennen het dorp. Juist deze mix zorgt voor een goede belangenafweging en goede kennis van wat er speelt in het dorp.

Het is het goed recht van het bestuur van de WOV om de klachtencommissie te veranderen, wel jammer is dat er totaal niet met ons gesproken is. Niemand van het bestuur heeft ons gevraagd hoe we werkten, hoe we de toekomst van de klachtenafhandeling zagen. Niemand van het bestuur heeft enige vorm van interesse getoond. We hebben een notitie gekregen met hun voornemen en op onze brief als reactie is geen antwoord gekomen. Uiteindelijk alleen een afscheidsbrief.

De manier waarop er omgegaan is met de klachtencommissie door het bestuur van de WOV is beschamend en voor ons ook een waarschuwing: als het bestuur van de WOV zo al omgaat met de eigen klachtencommissie hoe gaan ze dan om met de huurders in Oostzaan? Via deze open brief willen we ons ongenoegen tonen. Het WOV bestuur zal niet van standpunt veranderen, maar de Oostzaners hebben recht om te weten wat er gebeurt en waarom er geen Oostzaanse klachtencommissie meer is.

Jan de Lange (onafhankelijk lid),

Steve Smit (Lid namens de huurders)

Reactie WOV

Op verzoek van de redactie reageert WOV op de brief.

Geachte redactie, Wij hebben een andere visie op het geheel dan weergegeven in bovengenoemde brief.

Het opheffen van de klachtencommissie had niets te maken met het laatst verkregen advies hetgeen de brief van de heer Smit doet vermoeden. De werkelijke reden om een alternatief te zoeken voor het behandelen van geschillen is de waarborg van de onafhankelijkheid. De bestaande klachtencommissie bestond uit de voorzitter van de huurdersvereniging, een bestuurslid van de WOV en een derde onafhankelijk lid.

Het is zeer ongebruikelijk om als bestuur van de vereniging plaats te nemen in een commissie die eventuele geschillen moet beslechten tussen huurders en diezelfde vereniging. In onze ogen kan er dan nooit sprake zijn van een onafhankelijke commissie.

Als bestuur hebben wij dan ook besloten aan te sluiten bij een regionale geschillencommissie die bestaat uit onder andere twee onafhankelijke juristen. Wij zijn ervan overtuigd dat het belang van de huurder daarmee veel beter gediend is dan bij een commissie waarin wij als bestuur zelf participeren.

Waar vervolgens zwaar op ingezet wordt is de communicatie; er zou door het bestuur niet gevraagd zijn naar de werkwijze alsook zouden we de klachtencommissie hierover niet hebben geïnformeerd. Dit staat haaks op het feit dat wij als bestuur onderdeel uitmaakte van de commissie. Wij kunnen vanzelfsprekend niet onbekend zijn met de werkwijze van de commissie waarin wij zelf zitting nemen.

Na het genomen besluit heeft mijn collega-bestuurder, tevens lid van de geschillencommissie, contact opgenomen met de heer Smit om dit besluit toe te lichten in een persoonlijk gesprek. Vanuit dit gesprek is nog verwarring ontstaan over de bezoldiging van de geschillencommissie hetgeen door mij telefonisch met de heer Smit is besproken waarna op 23 maart ook nog een toelichtende mail is gestuurd door ondergetekende. Per saldo is dus door twee bestuursleden een inhoudelijke toelichting gegeven aan de heer Smit.

Wij hechten er waarde aan nogmaals te benoemen dat gemaakte keuze ons inziens in het belang is van onze huurders. Wij zien meerwaarde voor de huurder bij een juridisch onderlegde onafhankelijke commissie die geen banden heeft met de WOV.

Met vriendelijke groet,

Namens het bestuur van de WOV

Nicky Moesman, voorzitter