De Jonkerhof.
De Jonkerhof. (Foto: Aangeleverd)

Helden van de zorg op de Jonkerhof

LANDSMEER – Kleinschalig wonen, je zou het iedereen gunnen wanneer het thuis niet meer gaat. Vaste verzorgers en vaak familie over de vloer dat was er allemaal in Jonkerhof. Alleen nu is corona ook hier even de grote spelbreker.

Sinds 12 jaar prijkt de Jonkerhof aan het Zuideinde 77. Samen met de Keern-locaties van de Zorgcirkel. In de Jonkerhof wonen 15 mensen met dementie, verdeeld over twee etages. Iedereen heeft er een eigen kamer of appartement en er zijn twee grote gezellige huiskamers.

Vorig jaar kregen de 3 nieuwe leden van de cliëntenraad een rondleiding, na afloop zeiden we tegen elkaar: "Nou als het ooit zover komt, dan willen we wel naar de Jonkerhof!" De maaltijden, de was en de schoonmaak worden door het team en de bewoners gezamenlijk gedaan. Bewoners maken zich graag nuttig, daarnaast zijn er nog veel activiteiten en er is dagbesteding. In de prachtige tuin kijk je uit op de weilanden achter het huis.

Groot was de ontsteltenis toen eind maart bleek dat er toch een besmetting het huis binnen was geslopen. Voor de medewerkers een geweldige teleurstelling. Maar gelukkig reageerde de Zorgcirkel heel adequaat met beschermende kleding, mondkapjes en extra personeel om de medewerkers bij te staan.

Het Jonkerhof Journaal verschijnt nu iedere week, zodat de familie kan lezen hoe het gaat. Sinds een paar weken is er een ‘zwaaihek’, een plek achter in de tuin, waar bewoners en familieleden elkaar even kunnen zien. Dat wordt gewaardeerd door de bewoners. Daarnaast is het team heel creatief in het bedenken van gezellige activiteiten die wél kunnen. De familieleden reageren vol lof op de verzorging, hun attenties zijn hartverwarmend want vrijwel dagelijks komen er bloemen, kaarten en taarten binnen.

Ook de cliëntenraad is diep onder de indruk van de veerkracht en moed van alle medewerkers. Helden van de zorg zijn zij! Intussen lijkt de Jonkerhof virusvrij en is er overleg om verantwoord bezoek mogelijk te maken. Hopelijk nadert het einde van coronatijd en kunnen de mondkapjes weer af en de stikhete beschermende kleding uit.