Werkgevers die onderhoudsmonteurs of verpleegkundigen zoeken vinden nog altijd moeilijk personeel.
Werkgevers die onderhoudsmonteurs of verpleegkundigen zoeken vinden nog altijd moeilijk personeel. (Foto: aangeleverd)

Crisis beïnvloed regionale werkgelegenheid

ZAANSTREEK - De coronacrisis heeft flinke impact op de arbeidsmarkt. Ondanks de dempende werking van steunmaatregelen, is het aantal WW-uitkeringen in de eerste maanden van de crisis toegenomen en het aantal vacatures gedaald. Ook in de komende periode zal deze tendens zich voortzetten. Toch ziet UWV per regio verschillen in arbeidsmarktontwikkelingen. Dat valt op te maken uit de jaarlijkse UWV-publicatie Regio in Beeld.

De verschillen tussen regio’s worden voor een groot deel bepaald door de samenstelling van de werkgelegenheid. Bijvoorbeeld door de bedrijven die in de regio gevestigd zijn. In regio’s met veel werkgelegenheid in sectoren als zorg & welzijn, bouw, onderwijs, techniek en ICT, zal de vraag naar personeel (nog steeds) relatief groot zijn.

Regio’s met veel banen in sectoren als horeca & toerisme, vervoer, zakelijke dienstverlening of bijvoorbeeld de evenementenbranche, zullen de werkgelegenheid sneller zien afnemen. In Zaanstreek/Waterland werkt 55% van de mensen in loondienst in een sector met een kleine tot zeer kleine krimp of groei. Daarentegen werkt 17% in een van de sectoren, zoals horeca en uitzendbedrijven waar een zeer grote krimp te noteren valt. In de regio Zaanstreek/Waterland zijn veel mensen werkzaam in de sectoren zorg, detailhandel food, bouwnijverheid en onderwijs, sectoren die relatief weinig krimp, of zelfs een lichte stijging lieten zien tijdens de coronacrisis. Met name in de techniek en in de zorg is de krapte nog altijd aanzienlijk.

Hoewel het aantal WW-uitkeringen de laatste maanden afnam, verwacht UWV dat het aantal uitkeringen in 2021 weer zal oplopen.