Begraven in Esserveld, Groningen, kost 8.072 euro.
Begraven in Esserveld, Groningen, kost 8.072 euro. (Foto: Dirk Karten)

Grafkosten stijgen ook in 2020

REGIO – Monuta nam steekproeven waaruit bleek dat de jaarlijkse prijsstijgingen van gemeentelijke begraafplaatsen kunnen oplopen tot twintig procent. Gemiddeld betalen we in Nederland 2.949 euro (2019: 2.855 euro) voor een particulier eenpersoonsgraf op een begraafplaats en gemiddeld 684 euro voor een ‘stille’ crematie (zonder dienst) in een crematorium.

Monuta onderzocht de graf- en crematiekosten onder 1.694 begraafplaatsen en 106 crematoria. Het is daarbij een feit dat gemeenten zelf de prijs bepalen voor een graf op een gemeentelijke begraafplaats. Ook bepalen zij de duur van de grafrechten, de kosten voor het grafonderhoud en de jaarlijkse prijsindexering.

Uit een steekproef waarbij 2019 met 2020 is vergeleken, blijken er flinke prijsstijgingen te zijn van gemeentelijke begraafplaatsen. Een graf op de gemeentelijke begraafplaats in Borne is bijvoorbeeld in 2020 gestegen met twintig procent (1.661 euro naar 1.989 euro). Duurste gemeentelijke begraafplaats - net als in 2019 - Esserveld in Groningen. Daar steeg de prijs met elf procent van 7.308 euro naar 8.072 euro.

De grafrechten en begraafkosten samen bepalen de totale kosten voor de aanschaf van een graf. Van 106 crematoria zijn de tarieven publiekelijk bekend of de tarieven met het onderzoeksteam gedeeld. Deze kosten zijn in de online Graf- en crematiekostenmeter van Monuta inzichtelijk gemaakt en voor iedereen toegankelijk.

Zie: www.monuta.nl

Geen kist maar begraven in leer zoals dat vroeger bij natuurvolken gebruikelijk was.
Een herinneringkom waarin je persoonlijke dingen van de overledene kunt bewaren.