Zaankanters scheiden goed hun huisvuil.
Zaankanters scheiden goed hun huisvuil. (Foto: Dirk Karten)

Ruim één miljoen kilo minder restafval

ZAANSTAD - De meeste wijken in Zaanstad zijn nu overgestapt naar de nieuwe manier van afval inzamelen. Dat is terug te zien in de cijfers. Tot nu toe is er in 2020 1,03 miljoen kilo minder restafval aan huis opgehaald. Per inwoner is er dit jaar 32 kilo meer papier, groente, fruit en tuinafval en plastic afval ingezameld, ten opzichte van 2019.

Wethouders Annette Baerveldt (Duurzaamheid) en Gerard Slegers (Openbare Ruimte): “Goed bezig Zaankanters! Dit is een forse verbetering maar we zijn er nog niet. Nog steeds belanden veel waardevolle grondstoffen in de verbrandingsoven. Dat is hartstikke zonde. Niet alleen vanwege het milieu, maar ook vanwege de kosten. Laten we er met z’n allen nóg een schepje bovenop doen.” De campagne ‘Goed Bezig Zaankanters’, gaat inwoners hierbij ondersteunen.

Afval is geen afval meer

Het hergebruiken van grondstoffen bij het maken van nieuwe producten (recyclen), zorgt ervoor dat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Dat levert een forse CO2-besparing op. In 2019 was het aandeel hergebruikt afval 46%. Dit aandeel moet de komende jaren fors omhoog omdat Zaanstad in 2050 volledig circulair wil zijn. Dat betekent dat al het ‘afval’ opnieuw gebruikt wordt. Afval is geen afval meer, maar een grondstof voor nieuwe producten. Denk aan de Denim Deal die Zaanstad vorige week sloot.

Betere afvalscheiding helpt ook om de stijgende kosten voor afvalverwerking beheersbaar te houden. Ieder jaar verhoogt het Rijk de kosten voor het ophalen en verbranden van restafval. Via de gemeenten wordt dit doorberekend aan de inwoners (afvalstoffenheffing). Minder restafval zorgt ervoor dat de afvalstoffenheffing minder hard stijgt. Een forse vermindering van het restafval zorgt zelfs voor een daling van de kosten. In 2018 werd er per inwoner 237 kilo restafval geproduceerd. Dit is het fijne huis-aan-huis-afval dat door HVC wordt opgehaald. Naar verwachting komt Zaanstad dit jaar uit op 206 kilo fijn restafval per inwoner. Om inwoners te stimuleren om nóg meer afval te scheiden, is de campagne: Goed bezig Zaankanters! gestart. Daarin staan échte Zaankanters centraal. Zij zijn onder andere te zien in filmpjes en op afbeeldingen op een aantal bussen die door Zaanstad rijden.