De familie Ronald Krijt.
De familie Ronald Krijt. (Foto's: Bart Homburg)

Koninklijke onderscheidingen voor vier Zaanse brandweermannen

ZAANSTAD - Afgelopen vrijdagavond heeft burgemeester Jan Hamming vier koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan stadsgenoten die hun sporen als brandweerman hebben verdiend. Dit gebeurde coronaveilig. Anton Dolman, Jos Beijer, Ronald Krijt en Dirk Vermast werden vanwege hun uitzonderlijke verdiensten in het zonnetje gezet.

Anton Dolman werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is al jaren werkzaam als bode bij de gemeente Zaanstad. Burgmeester Hamming roemde hem als (samen met je collega’s) HET visitekaartje voor bezoekers van ons Stadhuis. Hij roemde Anton ook vanwege zijn inzet als vrijwillig brandweerman. Maar liefst 36 jaar was hij heel vaak aanwezig op de uitrukdiensten en was de Zaankanter actief bij de ademluchtwachtdienst.

Jos Beijer werd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau benoemd vanwege zijn inzet als vrijwillige brandweerman. Naast zelfstandig tegelzetter is Jos van oktober 1978 tot januari 2019 actief geweest als spuitgast. Ook is hij een zeer goede duiker en goed BOT lid (BOT staat voor Bedrijfs Opvang Team).

Ronald Krijt werd ook Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn inzet van september 1984 tot januari 2019 als vrijwillig brandweerman. Hij staat bekend als begenadigd chauffeur was naast bevelvoerder ook plaatsvervangend kazernecommandant van de post Zaandijk. Daarnaast had hij drukke werkzaamheden voor zijn eigen bedrijf. Sinds 1984 is Ronald ook lid van de Vereniging Brandweer Zaandijk waar hij verschillende bestuursfuncties heeft bekleed. Tot op de dag van vandaag is hij verantwoordelijk voor het oud materiaal wat is ondergebracht in een aparte stichting.

Dirk Vermast mag zich ook Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Hij was maar liefst 31 jaar, vanaf 1988 tot eind 2019, actief als vrijwillig brandweerman. Hamming roemde ook deze Zaankanter vanwege zijn inzet voor de veiligheid van burgers. "Je staat als brandweerman altijd klaar voor anderen. Altijd paraat. Jullie redden mensen en dieren uit benarde situaties. Jullie redden levens en zette daarbij vaak je eigen leven op het spel."


Dirk Vermast en vrouw.
Jos Beijer en gezin.
Anton Dolman en vrouw.