Voetballen, klimmen en waterspelen

NOORD - In de openbare ruimte van projectgebied Noorderwartier in Amsterdam-Noord zijn drie locaties aangewezen voor speelplekken. Deze zijn voor kinderen van 2 tot 12 jaar uit het Noorderkwartier en Elzenhagen Noord. Bij het ontwerpen van de speelplekken is gekeken naar de wensen van bewoners en omwonenden.

De speelplekken moeten voor verbinding van de bestaande buurt Elzenhagen en de nieuwe woonwijk Noorderkwartier zorgen. De eerste speelplek ligt aan het Alfred Tepepad en is ingericht om te voetballen, bewegen, sporten, en rennen. De ovale plek is een ideaal voetbalveldje met spijlendoelen. Op de ondergrond komt een speciale toplaag voor het beoefenen van sporten. Om sporten en bewegen te stimuleren worden er sporttoestellen geplaatst die uitnodigen tot springen, slingeren en balanceren. De tweede speelplek ligt aan de Jan Poytstraat en krijgt een speeltoestel met verschillende klimcombinaties en is omringd door zand. Met dit speeltoestel kunnen kinderen glijden, klimmen en klauteren, ontmoeten en zitten, rollen en fantasiespellen spelen. Het thema van de derde en laatste speelplek is waterspelen. Deze bevindt zich aan het Gerrit Bronkepad. Hier zijn natuurlijke elementen en materialen toegepast zoals, water, zand, boomstammen, rotsen en beplanting. De watergoot, stenen en palen zijn zo geplaatst dat kinderen creatief kunnen spelen. Er komen ook nog twee trampolines en een nestschommeltoestel. Verder worden zitelementen geplaatst tussen de bomen, waarbij verbinden en ontmoeten centraal staan.
Afhankelijk van het weer wordt de ondergrond voor voetballen in maart 2020 aangelegd. De verdere inrichting van de speelplekken zal in het voorjaar plaatsvinden.