Afbeelding
(Foto: SOK)

Nieuwe kunst in de Lishof

OOSTZAAN - Eind november heeft de hoofdingang van de Lishof een ware metamorfose ondergaan. Er is een enorm groot kunstwerk op de wand verschenen: 'Kijk op Oostzaan, het lint'.

Het kunstwerk is gemaakt door twee Oostzaanse kunstenaressen Ria Bisseling en Annet Schrander, beiden lid van de Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars (SOK). Door hun werkwijzen en inzichten te combineren is een werk ontstaan waar men uren naar kan kijken.

Op twee panelen van ieder 4.40 meter staat het hele dorp afgebeeld in een bijzonder perspectief. Om beide kanten van het lint zichtbaar te maken zijn alle woningen, kenmerken en bijzonderheden aan een kant van de weg geplaatst. Deze bewerking maakt het interessant en spannend om naar te kijken. Oud en nieuw door elkaar vanuit de gedachte dat mensen het niet alleen nu nog kunnen herkennen maar ook nog over 20 jaar.

Op het bovenste paneel is Oostzaan te zien vanaf het centrum met de Grote Kerk, de KunstGreep en het voormalig gemeentehuis. Hierna gaat het over naar het Zuideinde tot aan het viaduct bij het dierenasiel, waar Amsterdam begint. Aan dit lint alle gedenkwaardige gebouwen zoals het Weeshuis en de Kolk maar ook alle wijken die links en rechts van het lint liggen. Daarnaast allerlei bijzonderheden in het landschap en niet te vergeten overal mensen lopend en op de fiets en allerlei vervoer om het een levendig beeld te geven.

Het onderste paneel begint in de Haal, de Heul en het Noordeinde overgaand naar de Kerkbuurt met allerlei bijzondere huizen van beide kanten van de straat en wederom alle wijken zoals bijvoorbeeld de huizen op het voormalige terrein van de firma Meyn, maar ook de drie-etagewoningen aan de Jacob Corneliszstraat. Ook hier weer in het landschap enorm veel details en mensen en vervoer op de voorgrond. Dit alles eindigt weer bij het centrum met de Grote Kerk maar dan met de winkels aan de overkant in plaats van de KunstGreep.

Er is nog meer in de maak voor zowel het restaurant als de achteringang. De Kerkstraat komt terug op een apart paneel en twee bloemenpanelen gaan het restaurant sieren. In het voorjaar van 2021 volgt de officiële opening. Omdat er op dit moment Corona heerst en de bewoners niet zoveel afleiding hebben omdat de Lishof maar beperkt toegankelijk is voor personeel en de familie van de cliënten hebben de kunstenaressen besloten het grote schilderij alvast te plaatsen. De idee is dat het schilderij aanleiding zal zijn voor de bewoners om met elkaar, met de bezoekers en de zorgmedewerkers te praten over waar ze gewoond hebben en over alles wat ze zien en herkennen.

Om toch aan de belangstelling van alle geïnteresseerden tegemoet te komen staat op de site www.sokunst.com een korte film van het kunstwerk om alvast de nieuwsgierigheid een beetje te bevredigen.

De kunstwerken zijn bekostigd uit de WLZ-gelden, een extra potje dat vanuit de overheid beschikbaar wordt gesteld om het welzijn van de ouderen te bevorderen. De cliëntenraad van de Lishof heeft er voor gekozen om het deze keer aan kunst te besteden en was zeer betrokken bij de keuze van het onderwerp.

De Lishof heeft hier iets voor terug gekregen waar de bewoners en de Oostzaners nog jaren plezier van zullen hebben.