Wethouder Rosemarijn Dral: "Een financieel voordeel dus voor onze inwoners.”
Wethouder Rosemarijn Dral: "Een financieel voordeel dus voor onze inwoners.” (Foto: Gemeente Oostzaan [Ronald Goedheer]. )

Wegbeheer buitengebied in eigen hand

OOSTZAAN - De gemeenteraad van Oostzaan en het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn akkoord met de overdracht van het wegbeheer naar gemeente Oostzaan per januari 2021. Het gaat in totaal om 3 kilometer weg en fietspad.

Het wegbeheer buiten de bebouwde werd sinds 1993 uitgevoerd door het hoogheemraadschap. Het betreft 2,5 km fietspad, een stukje van de Verlengde Stellingweg, Westkolkdijk en een klein stukje van De Haal. In de regio Waterland is Oostzaan de eerste gemeente die het wegbeheer overneemt van het hoogheemraadschap.

Wethouder Rosemarijn Dral: “Ik ben blij dat met de overdracht van het beheer ook de wegenheffing vervalt, die het hoogheemraadschap jaarlijks als belasting int bij de inwoners van Oostzaan. Een financieel voordeel dus voor onze inwoners.”

Een ander voordeel is dat inwoners voor alles wat te maken heeft met wegbeheer in de hele gemeente één aanspreekpunt hebben. Voorheen werden inwoners doorverwezen naar een andere overheid. Naast dat deze overdracht financiële voordelen oplevert voor de gemeente, is het ook prettig dat de gemeente zelf de regie kan voeren bij veranderingen aan de inrichting van deze wegen.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier streeft ernaar al het wegbeheer in 2025 te hebben overgedragen aan de gemeentes.

Rob Veenman (HHN): "Wegbeheer hoort niet tot onze kerntaken. We hebben het altijd netjes en zorgvuldig gedaan, maar we dragen de verantwoordelijkheid nu graag over. Zo kan het hoogheemraadschap zich volledig richten op veilige dijken, schoon en gezond water, en het voorkomen van watertekort en wateroverlast.”