De indeling van de hooihuisboerderij is intact gebleven.
De indeling van de hooihuisboerderij is intact gebleven. (Foto: Bastiaan Jongerius)

Verbouwde Landsmeerse hooihuisboerderij goed voor Arie Kepplerprijs

LANDSMEER – Na de grootscheepse renovatie van hun hooihuisboerderij aan de Van Beekstraat beleven Jacqueline Sinke en Bart Sjollema een ongekend woongenot. Maar dat niet alleen. Hun vernieuwde huisvesting heeft, vanwege het behoud van de eeuwenoude boerderij voor de omgeving, de in architectenkringen prestigieuze Arie Kepplerprijs 2020 gewonnen in de categorie ‘Agrarisch erfgoed’.

Een hooihuisboerderij hoort net zo bij Waterland als koeien in de wei, windmolens en bloembollenvelden. De indeling bestaat standaard uit een arbeidershuisje, koeienstal en hooihuis, achter elkaar aaneen gebouwd. Zo’n boerderij stond er lang geleden al in het Landsmeerderveld, compleet met melkhuisje. Van daaruit werd melk via een trekschuit over een sloot vervoerd.

Jaren later staat de hooihuisboerderij nog fier overeind en past het nog steeds naadloos in het kenmerkende Waterlandse landschap. De laatste dikke punt is gezet in opdracht van de bewoners, Jacqueline Sinke en Bart Sjollema.

Echt op zoek naar een nieuwe woonlocatie waren ze niet, maar toen Jacqueline de woonboerderij al scrollend op Funda tegenkwam was ze meteen verkocht. “We woonden in Kadoelen, maar zijn gericht op Landsmeer”, vertelt ze. “Ik wilde ruimte en dieren om me heen, en ik houd van het Waterlandse landschap. Ik fiets daar vaak doorheen en dan zie ik altijd hoe mooi het hier is.”

Bart Sjollema was al net zo enthousiast en ze hebben de boerderij gekocht. Inclusief een kaakberg, die zich in een ernstig vervallen staat bevond en op instorten stond; de vorige eigenaar belden na de verkoop nog regelmatig met enige bezorgdheid om te vragen of de kaakberg niet al was omgewaaid. De nieuwe bewoners stonden voor de keuze: kaakberg afbreken of er iets fraais van maken?

Het werd de tweede optie en dat was voor beide eigenaars een uitgemaakte zaak. Ze wilden de boerderij in zijn originele staat behouden voor het landschap.

Voorbeeld in Watergang

Ideeën hadden ze zelf niet, maar ze wisten wel dat ze vanuit de kaakberg over het Landsmeerderveld wilden kunnen uitkijken. Er volgde ter inspiratie een rondje door Waterland, waar volop voorbeelden te vinden zijn. Jacqueline: “We zagen in Watergang een boerderij zoals wij het ook wilde. De architect daarvan, Bastiaan Jongerius, hebben we benaderd om voor onze verbouwing een plan te maken.”

Het plan kreeg vorm, en nadat de vergunning eenmaal was verleend kon in 2017 de verbouwing beginnen. In 2018 was deze klaar.

“Het was een leuke periode”, aldus Jacqueline. “Elke dag als ik van mijn werk thuis kwam was er weer wat nieuws gerealiseerd. Een voordeel was dat we elkaar niet voor de voeten liepen, want we sliepen in het voorhuis. Wel moesten we vaak beslissingen nemen. Waar moesten bijvoorbeeld de lichtknoppen komen? Dan moesten we snel de knoop doorhakken; je kunt daar niet even een weekje over gaan nadenken, want een verbouwing moet wel door kunnen gaan.”

Na de renovatie van de boerderij volgde het erf. Jacqueline: “Overal lag zand en er stonden containers waarin de onze spullen hadden opgeslagen. Een enorme zooi. Moeilijk om in te vullen. Daarom hebben we een erfconsulente van Landschap Noord-Holland ingeschakeld. Nu leggen we de daar de allerlaatste hand aan. Komende zomer moet alles klaar zijn.”

Fietsers kijken om

Het resultaat is niet onopgemerkt gebleven. Passanten spreken Jacqueline bewonderd aan en fietsers kijken in het voorbijrijden even om. Voor de architect reden genoeg om zich aan te melden bij MOOI Noord-Holland, die om de twee jaar de prestigieuze Arie Kepplerprijs uitreikt, genoemd naar de vroegere socialistische ingenieur die veel heeft betelend voor de volkshuisvesting in Amsterdam.

Jacqueline: “Wij vonden het prima. Ik was het al bijna vergeten, toen hij belde. Ons project had gewonnen. Omdat de boerderij is aangepast in de sfeer zoals het vroeger was. Een mooie erkenning, waar we trots op zijn.”

Jacqueline Sinke is trots op het resultaat. Met name van de vervallen kaakberg is iets heel fraais gemaakt.