Wethouder Mandy Elffferich feliciteert voorzitter Zondagmiddagconcerten Landsmeer met het 10-jarig bestaan
Wethouder Mandy Elffferich feliciteert voorzitter Zondagmiddagconcerten Landsmeer met het 10-jarig bestaan (Foto: Ria de Boer)

Feestelijk Zondagmiddagconcert

LANDSMEER - De Stichting Zondagmiddagconcerten Landsmeer bestond tien jaar en dat moest natuurlijk met een feestelijk concert – speciaal voor genodigden - worden gevierd. Het concert werd aangeboden aan de sponsors en de vrijwilligers die de concerten mogelijk hadden gemaakt. Dat waren er dertig (het maximale aantal vanwege corona). Ze kregen bij binnenkomst koffie met een bijzonder taartje, waarop banketbakker Kloppenburg een muzieksleutel met een '10' had gemaakt.

Voor het concert was Club Classique uitgenodigd: Caspar Vos piano, Myrthe Helder viool en Leonard Besseling cello. In een korte toespraak vooraf bedankte Mandy Elfferich, wethouder met onder andere Kunst en Cultuur in haar portefeuille, de Stichting voor de meer dan 40 concerten die de topmuzikanten (van het Koninklijk Concertgebouw Orkest) in die 10 jaar dichtbij de inwoners van Landsmeer had gebracht. De concerten waren aanvankelijk in de Hervormde Kerk en later in de Anton Heijboerzaal van het Dorpshuis/Wapen van Landsmeer.

Club Classique bracht een feestelijk programma 'met kleine pareltjes' speciaal voor het tienjarig jubileum. Leonard Besseling lichtte het programma toe, nadat hij had verteld hoe hij jaren geleden in deze zaal nog als schrijver Bart had meegespeeld in de musical van de afscheidsavond van de Montessorischool. Door een bijzonder toeval zaten bij dit concert zijn twee juffen van die school ook in de zaal.

“Er gaat niets boven het spelen voor echte mensen”, zei Leonard na afloop van het concert en hij bedankte de Stichting Zondagmiddag Concerten voor deze mogelijkheid om weer eens live te spelen in tijden van corona. En dat ze enthousiast waren, was te horen in de Heijboerzaal die een uitstekende akoestiek heeft, juist voor zo’n trio met onversterkte instrumenten.

Prachtig helder klonk het programma van onder andere een deel uit de 'Aladdinsuite' van Nielsen, het 'Eerste Pianotrio' van Mendelssohn en de 'Weense mars' van Kreisler (het eerste stuk dat Club Classique twee jaar geleden in het Concertgebouw speelde). Typisch Iers klonk 'Danny Boy'. Het 'Dumky trio' van Dvorak was juist weer echt Oost-Europees.

Heel vrolijk was de volksmuziek uit Noorwegen, een lied uit Catalonië ('het Lied van de Vogels', nog onlangs gespeeld in het stadion van voetbalclub Barcelona ter ere van Maradona) en Roemeense liedjes bewerkt door Bartok. Het laatste stuk was een tango van Piazola, altijd een beetje melancholisch. In de toegift kon een link met Kerstmis natuurlijk niet uitblijven: een klassieke bewerking van 'Winter Wonderland'. Graag hadden de aanwezigen en de leden van Club Classique nog willen napraten, maar dat mocht niet van het virus. De stichting kan desondanks terugkijken op een zeer geslaagde viering van het tienjarig jubileum.