Harry Kok houdt de moed erin.
Harry Kok houdt de moed erin. (Foto: Rodi Media/MvS)

'Er zijn mensen die het beroerder hebben'

DEN ILP – Geen aanloop in het café, geen grappen en grollen met het vaste clubje aan de bar, zelfs geen repetities voor de jaarlijkse uitvoeringen van toneelvereniging TOP, waarvan hij al twintig jaar lid is. Samen met zijn Wil concentreert Harry Kok, uitbaters van De Drie Zwanen, zich noodgedwongen volledig op het boerenbedrijf in Landsmeer. Het leven is daarmee een stuk overzichtelijker, dat wel, maar hij had dat liever anders gezien. “Maandelijks teren we in. Maar om nou elke week een koe te verkopen… Het houdt een keer op.”

door Marcel van Stigt

Ook De Drie Zwanen in Den Ilp noodgedwongen dicht

De krukken en stoelen stonden keurig op anderhalve meter afstand en op de vloer gaven pijlen de looprichting aan. Alles volgens de regels. Het mocht niet baten. Zoals bij alle horeca-ondernemingen moest de deur, op een korte opleving na, deur stijf dicht.

'Rampzalig'

“Rampzalig”, vat Harry Kok de situatie in één woord samen. “De vaste lasten gaan immers gewoon door. Maandelijks teren we in. En om nou elke maand een koe te verkopen… Het houdt een keer op. Toen we weer open mochten liep het meteen weer goed. Maar toen kwam die tweede jetser en die was nog erger. Ik kan geen afhaalmaaltijden doen. We zijn immers een café. Ik wil ook niet het brood uit de mond van collega’s stoten. En ik kan hier niet gaan zitten wachten totdat iemand eens een bal gehakt bestelt.”

Druk genoeg

In zak en as, zoals veel horeca-ondernemers, zit Harry Kok niet. Dat laat zijn opgeruimde karakter niet toe. Bovendien heeft hij het druk genoeg met zijn boerderij. Maar dat juist de horecabranche meteen zo zwaar wordt getroffen, dat is een hard gelag. Niet in de laatste plaats omdat de regels buiten zijn deur niet altijd worden opgevolgd. “Verderop zitten gewoon 25 man met kratten bier in een schuur. En als je ziet wat er op Black Friday gebeurt…”

Harde humor

Harry en Wil kunnen niet wachten totdat de deur van De Drie Zwanen weer van het slot mag. Gezellig een borreltje drinken met zijn vaste gasten, balletje gehakt of diners serveren en vooral grappen en grollen incasseren en uitdelen op de harde, directe manier zoals dat onder rechtgeaarde Ilpers gangbaar is.

Keuken verbouwd

Intussen heeft het ondernemerspaar, dat voordat de crisis uitbrak nog wel kans heeft gezien om de zestigste verjaardag van Harry en alvast het 25-jarig jubileum van hun café te vieren, van de nood een deugd gemaakt. De keuken is verbouwd om te kunnen voldoen aan de aangescherpte regels. Een nieuwe, vloeistofdichte vloer met opstaande randen, de wanden opnieuw betegeld, de elektra verbeterd, nieuwe koelmeubels van roestvrij staal en meer ruimte gecreëerd.

“Alles nieuw en fris. Normaal zou ik vanwege de verbouwing dicht gaan. Nu kan ik nog niet eens een ei bakken. Ja, er zal toch wat moeten gebeuren. Maar ik blijf positief. Wat moet je anders? Er zijn bovendien mensen die het veel beroerder hebben, die in een ziekenhuis liggen. Daar moet ik maar aan denken.”