Brandveiligheid

Als voormalig bevelvoerder bij de Brandweer Amsterdam heb ik de veiligheid van onze eigen leefomgeving geregeld gespot. Ik was dan ook verbaasd dat wij ons bij de veiligheidsregio Zaanstad moesten aansluiten en hierdoor de toegewijde kazerne Purmerland moesten sluiten. Een strategische misser, ware het niet dat wij voor deze exercitie € 80.000 per jaar meer moesten gaan betalen, aan de veiligheidsregio.

Wat verkrijg je door deze nieuwe verhoudingen? Wel een groot arsenaal aan speciale blus- en reddingsmiddelen, maar wat moet er beschermd worden? Welke bijzondere items heeft Landsmeer? In elk geval geen snelwegen, treintracés, energiecentrales of vliegveld.

Wat kunnen wij beschermen met onze nieuwe slagkracht? We hebben onder meer tot onze beschikking: grootwatertransport, 5 km waterslangen met aanjagers en schuimblusvoertuigen voor onder andere neergestorte vliegtuigen, hoogwerkers, duikteam,ladderwagens, duikwagen en boot, ademluchtwagen, hijskraan en blusboten. Echter de grote afstand tussen huizen in het buitengebied maakt de inwoners daar meer kwetsbaar en tijdsafhankelijk, ook al vanwege minder goede bereikbaarheid. Denk aan reanimatie en snelle inzet bij een autobeknelling of auto te water in het Noord-Hollandsch kanaal, wat dan weer word opgelost door gebiedsbekende brandweermensen die de knelpunten en gevaren op hun duimpje kennen (post Purmerland). Bij een grote hulpvraag kunnen we deze ook extern inroepen.

Onze tankautospuit dekt voor 98% onze veiligheidsbehoefte en de rest kost € 7,00 per persoon/per jaar per inwoner extra. Als de verzekeraars achter de beperkingen komen zullen de premies stijgen bij vergroot risico.

Al met al geen verbeteringen voor de individuele inwoner van Landsmeer. Meer betalen voor minder veiligheid, door goedgetrainde en gemotiveerde brandweermensen, die voor weinig geld dag en nacht beschikbaar zijn, maar opzij zijn gezet.

De veiligheidsregio Zaanstad heeft het echte financiële voordeel van onze inlijving als plattelandsgemeente.


Peter R. Ruijs/ Landsmeer