De Waag in het historische centrum van De Rijp.
De Waag in het historische centrum van De Rijp. (Foto: Rodi Media/MvS)

Gevarieerd rondje om De Rijp

Noord-Holland leent zicht uitstekend voor een plezierige wandeling. In deze rubriek gaat uw Zoolmate u voor. Hij voert u door bekende en onbekende gebieden. Doe er uw voordeel mee. In deze eerste aflevering gaat Zoolmate met zijn vriendin op pad aan de hand van de route Ommetje Graft-De Rijp van Wandelnetwerk Noord-Holland. Een gevarieerde wandeling van pakweg 11 kilometer met een door Zoolmate ingebouwde verrassing.

De rubriek heet Wandelen in Waterland. Toch treedt Zoolmate meteen bij deze eerste wandeling over de zelf aangeven grens heen; dat zit in zijn karakter opgesloten, want als kind kleurde hij ook al standaard buiten de lijntjes. Deze route valt niet in de regio Waterland. Maar hij is er niet minder aantrekkelijk om. Integendeel.

We zetten de fietsen bij het Fort Spijkerboor aan de Westdijk en starten hier onze wandeling. Het aardige van deze omgeving is dat het een open karakter heeft. We beleven dat meteen zodra we het Jagerspad opzoeken dat dwars door weilanden voert. We vervolgen onze weg langs het kanaal, dat ons verwelkomt met een licht briesje. In combinatie met de zon boven onze hoofden de ideale omstandigheden.

Langs het kanaal sluimeren Oost- en West-Graftdijk. En tussen de twee dorpjes wacht een verrassing. Tenminste, voor Zoolmate, die ooit in deze fraaie omgeving heeft gewoond en er niet bij stil heeft gestaan dan dingen tijdens zijn afwezigheid zomaar kunnen veranderen. De camping die zich hier bevond heeft plaatsgemaakt voor een vestiging van EuroParcs. Een smaakvol park met bungalows in Rijper stijl, strandje, zwembad binnen en buiten en een restaurant met terras. Mooi moment voor onze eerste pitstop.

Na twee cappuccino’s met appelgebak en een prettig gesprek met de uitbaatster vervolgen we onze weg. Via de sluis – waar jaarlijks een ludiek concert wordt gehouden, op een ponton, met publiek eromheen op zelf meegenomen klapstoeltjes en met goed gevulde koelboxen bij de hand – lopen we het dorp uit, onder de N244 door, op weg naar Graft en De Rijp.

We houden de route over de Groeneweg braaf aan, maar halverwege staat Zoolmate stokstijf stil. Want was hier dicht in de buurt niet een observatiehut om steels naar vogels te kunnen koekeloeren? En een klein vogelreservaatje? En zo ja, waarom staat dat niet op de route aangegeven?

Soms loont eigen initiatief. Zeker nu. Op de kruising komt alles weer boven. We slaan linksaf en al snel staat daar een bord dat verwijst naar een obeservatiehut aan het Kerkemeertje, met als extraatje het Uilenbosje. We hebben beet!

Een smal paadje voert vanaf een informatiebord naar de kijkhut. We openen luikjes en kijken recht op het Kerkemeertje, een ondiepe plas waar een bont gezelschap zich onbespied waant. Diverse ganzen poetsen hun veren, staan wat te lummelen of laten zich naar het drijvende plateautje glijden om zich daar met enkele soortgenoten te onderhouden. In de hut ligt een boekje waarin je je bevindingen kunt noteren en een poster met afbeeldingen van vogels die hier verblijven. Wij menen in ieder geval de kokmeeuw te herkennen. Maar prik ons er niet op vast.

Aan de andere kant van het informatiebord ligt het Uilenbosje. Er loopt een laarzenpad doorheen. We banen ons een weg door het weelderige groen en stuiten op een plasje waarop ontluikende waterlelies drijven. Een bijna sprookjesachtig tafereel; alleen de elfjes ontbreken. Vanaf het hoger gelegen uitzichtpunt nemen we het bosje en de omgeving in ons op. Daarna zoeken we de route weer op en wandelen richting Graft en De Rijp. Prachtige, sfeervolle dorpjes die veel toeristen trekken. De zes à zeven restaurants in en nabij de dorpen hoeven dan ook niet te treuren over een tekort aan klandizie. We strijken op een van de terrassen neer. Niet te lang, en zeker geen biertje bestellen, want anders worden de laatste loodjes erg zwaar. We houden ons in en lopen via de Westdijk terug naar het Fort Spijkerboor, waar onze fietsen staan te wachten.

Thuis heeft Zoolmate de organisator van het Ommetje Graft-De Rijp nog even op het Kerkemeertje en Uilenbosje gewezen. Misschien wordt deze optie in de route-omschrijving opgenomen. In dat geval: graag gedaan. Daar ben je Zoolmate voor.


Zoolmate

Het Uilenbosje. Zeker de moeite waard om even van de route af te wijken.