De muren staan grotendeels en aan de ingangen wordt gewerkt.
De muren staan grotendeels en aan de ingangen wordt gewerkt. (Foto's: Dirk Karten)

‘We willen ons steentje bijdragen’

ASSENDELFT – De bouw van de Ar-Rahma moskee in Assendelft vordert gestaag. Stapsgewijs wordt er gebouwd omdat soms de middelen om door te gaan ontbreken. Toch is men in deze coronatijd een actie gestart om hulp te bieden aan Zaankanters die dat nodig hebben. Oud of jong, moslim, christen of niet-gelovigen, aan een ieder wordt de helpende hand geboden. Van boodschappen doen voor ouderen, mindervaliden te vervoeren tot hulp bieden aan grote gezinnen of mensen die weinig bezitten. De Stichting Ar-Rahma & Kleurrijk Saendelft/Moskee heeft daartoe een noodfonds opgezet.

“Wij willen als islamitische instelling ons steentje bijdragen omdat helpen een trots is voor de moslim. Het is een gebod van Allah. We denken hierbij aan mensen die nu niet zelf boodschappen kunnen doen. Of het niet breed hebben. Het gemeenschappelijk belang en de islam zijn daarbij onze drijfveren. Het is nu tijd om te laten zien dat wij goed met elkaar samen kunnen werken. De handen ineenslaan en elkaar helpen”, aldus stichtingsvoorzitter Nordin Nassla.

Vrijwilligers moskee Ar-Rahma Assendelft bieden hulp via noodfonds Zaanstad

Het coronavirus maakt geen onderscheid in huidskleur of geloof. Gelukkig ontstaan er vele initiatieven die zorgen voor een sterke gemeenschapszin onder het motto ‘samen staan we sterk(er)’. De stichting Ar-Rahma & Kleurrijk Saendelft wilde al voor de bouw van hun moskee aan de Omweg in Assendelft een rol spelen in de Zaanse gemeenschap. Niet voor niets waren bij het slaan van de eerste paal april 2019 ook gewone Zaankanters die in buurt wonen uitgenodigd.

De moskee moet immers het onderkomen worden voor educatieve, sociaal-culturele, maatschappelijke en religieuze activiteiten. Voor zowel mannen als vrouwen, jong en ouder. Bij alle activiteiten staat het actieve burgerschap van de achterban in de Nederlandse samenleving centraal.

Vrijwilligers

Nordin: “We hebben een klein bedrag vrijgemaakt om zo hulp te kunnen bieden aan mensen die dat het hardste nodig hebben. We hopen overigens dat onze achterban ook een bijdrage wil leveren aan dit noodfonds. Het initiatief is door vrijwilligers opgestart en wordt ook door hen uitgevoerd. Natuurlijk letten we scherp op de corona-veiligheidsregels bij alles wat we doen. De enige beperking die er is bij het halen en brengen van voedsel is dat er geen alcohol wordt meegenomen. En dat het moet gaan om Halal vleeswaren/producten.”

Wie een beroep wil doen op het noodfonds kan mailen naar: steun@moskeeassendelft.nl of bellen/WhatsAppen naar 06 – 54677655.

Voortgang bouw

De actie maakt ook duidelijk wat de stichting voor ogen heeft: als de moskee straks klaar is, komen er mensen van verschillende culturele achtergronden samen. Het onderdak bieden aan mensen van Turkse, Surinaamse, Indiase, Pakistaanse, Marokkaanse en Nederlandse afkomst. De activiteiten hebben het doel om de integratie, emancipatie en participatie in de maatschappij te bevorderen voor de achterban van de stichting, maar ook voor de bewoners) van Assendelft.

Begin Ramadan

“Ook de sponsorwerving ligt praktisch stil. Normaal is de Ramadan, die vrijdag 24 april begint, ook een moment waarop we bij het samenkomen geld inzamelen. Doordat samenkomsten ook verboden zijn, valt dit belangrijke moment waarin we normaal gesproken financiële donaties krijgen voor ons weg. We hopen dat onze achterban desondanks wel een donatie wil doen. Want zonder geld voor de afbouw en inrichting kunnen we niet verder”, zegt Nordin met spijt in zijn stem.

Zie: moskeeassendelft.nl

Met een spandoek worden de helden die ons land draaiende houden geëerd.