De Duizendknoop zorgt voor schade aan onze natuur, groenvoorzieningen, wegen, bruggen en tunnels en gebouwen.
De Duizendknoop zorgt voor schade aan onze natuur, groenvoorzieningen, wegen, bruggen en tunnels en gebouwen. (Foto: aangeleverd)

Zaanstad vecht tegen opmars Japanse Duizendknoop

ZAANSTAD - Zaanstad vecht al sinds 2019 op zo'n veertig locaties in de openbare ruimte tegen de Japanse duizendknoop. Dit is een diepwortelende plant die zich snel uitbreidt. De Japanse duizendknoop overwoekert andere planten en zorgt voor grote schade aan onder andere natuur, wegen en gebouwen. De gemeente roept de hulp in van bewoners om de plant in te dammen.

Op de kaart die te vinden is op https://buitengewoon.zaanstad.nl/groen/japanse-duizendknoop staan de locaties waarvan de gemeente weet dat de duizendknoop groeit. Zie je de duizendknoop op een plek die niet op de kaart staat? Geef dit dan aan Zaanstad door.

Wat te doen als je de Japanse duizendknoop aantreft? Probeer de plant te verzwakken door de stengels meerdere keren per groeiseizoen af te knippen. Probeer de uitlopers heel secuur te verwijderen, zonder dat er wortels achterblijven. Eventueel kan een wettelijk toegestaan bestrijdingsmiddel toegepast worden aan het einde van het groeiseizoen (september – november).

Zelf verwijderen

Heeft u de Japanse duizendknoop zelf verwijderd? De plant kan gewoon bij het groenafval in de gft-bak. De HVC maakt hier biogas en compost van. De machines voor compost maken van HVC zijn zo ingericht dat alle zaden en kiemen, ook die van invasie exoten als de Japanse duizendknoop, in het proces worden gedood. Er bestaat daarna geen gevaar meer voor verspreiding.

In het vroege voorjaar is de Japanse duizendknoop bij het uitlopen met het rood kleurende blad goed te herkennen. Dit is ook het beste moment om de plant te bestrijden door deze met de hele wortel uit te steken. In samenwerking met de gemeente is de Zaanse 1000-knoopbrigade opgericht om de plant te bestrijden. De brigade helpt op deze manier mee aan een gezondere leefomgeving voor mens en vooral dier en insect. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij groenzaans@gmail.com

De wortels dringen in funderingen van huizen en tasten zo de stabiliteit van woningen aan.