Wie afval verkeerd aanbiedt krijgt een boete.
Wie afval verkeerd aanbiedt krijgt een boete. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

Amsterdam start afvaloffensief

AMSTERDAM - Amsterdams is gestart met een aanvalsplan in de strijd tegen het afval. Want de hoeveelheid huishoudelijk afval is het afgelopen jaar flink gestegen. En daarmee ook het zwerfafval. Onze inzamelaars en reinigers zetten daarom een extra stap om de stad schoner te maken.

Samen zorgen voor een schonere stad

Afval en troep op straat prijken steevast bovenaan de lijstjes met grootste ergernissen van Amsterdammers. Er zijn plekken in de stad waar dagelijks afval op straat wordt gezet. Of het nu een berg huishoudelijk afval is, karton bij een afvalcontainer, een bankstel of zelfs een hele inboedel op de hoek van een straat: het ziet er niet uit, het is smerig, milieuonvriendelijk, trekt ongedierte aan en kan gevaarlijk zijn voor verkeersdeelnemers en spelende kinderen.

Hoe komt het eigenlijk dat er vaker afval op straat staat? Daar zijn verschillende redenen voor aan te wijzen. Bijvoorbeeld de coronacrisis. Het was al bekend dat mensen massaal aan het opruimen en klussen zijn geslagen nu we al maanden meer thuis zijn dan voor de crisis. En dat betekent ook meer afval. De cijfers laten het nu ook zien: het afgelopen jaar steeg het aanbod van grof afval bijvoorbeeld met 20,5% en dat van het grof afval dat bij de afvalpunten gebracht werd met maar liefst 22,5%. Naast kluswoede zijn er nog meer oorzaken aan te wijzen. Soms werken de afvalcontainers niet goed of worden ze niet vaak genoeg geleegd. Ook lijken papiercontainers soms vol te zitten, doordat grote kartonstukken bovenin de container weer openvouwen en de ingang blokkeren. Onderin zijn ze dan nog leeg. Daarnaast weten Amsterdammers niet altijd goed wat de afvalregels zijn in Amsterdam. Hoe je hier van je grof afval afkomt of wanneer en waar je je afval mag aanbieden. En helaas komt het ook voor dat mensen de regels best kennen, maar die negeren.

Amsterdam zet nu een aantal stappen. Ze informeren de Amsterdammers over de regels die er zijn en proberen zo veel mogelijk Amsterdammers in beweging te krijgen om mee te werken aan een schone stad. Maar ze zorgen ook dat mensen die zich niet aan de regels houden, een boete krijgen. Per stadsdeel is een lijst gemaakt met 150 plekken waar de meeste overlast is van afval. Daar gaan ze dagelijks langs. De reinigers verhelpen stremmingen in de containers, maken melding van volle containers en ruimen verkeerd aangeboden afval op. Ze krijgen hierbij niet alleen hulp van de Werkbrigade (Pantar), maar ook van slimme technologie.