Advies: XTC beleid moet drastisch worden aangepast.
Advies: XTC beleid moet drastisch worden aangepast. (Foto: Adobestock.com)

Denktank: XTC beleid moet op de schop

AMSTERDAM - Op grond van uitgebreid onderzoek adviseert een Denktank van 18 experts dat het XTC beleid drastisch moet worden aangepast. Een gecombineerde aanpak, waarbij de productie en de verkoop van XTC wordt gereguleerd, de kwaliteit van XTC wordt bewaakt, de misdaad harder wordt aangepakt en het gebruik beter wordt gemonitord zal leiden tot minder gezondheidsschade, minder consumptie per gebruiker, minder criminaliteit en minder milieuschade.

De Denktank MDMA-Beleid (DMB) is een initiatief van een groep deskundigen van Jellinek Preventie, de Hogeschool van Amsterdam, het Amsterdam UMC (AMC) en de Open Universiteit en bestaat uit 18 experts op het gebied van verslaving, criminaliteit en drugsbeleid, die onder meer verbonden zijn aan de Universiteit van Maastricht, de Nationale Politie en het Transnational Institute (TNI).

Op basis van de beschikbare wetenschappelijke kennis hebben de 18 experts onderzocht welke mogelijke maatregelen een bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van de gezondheidsrisico's en aan het bestrijden van de aan MDMA gerelateerde criminaliteit. De experts hebben het effect van 95 mogelijke maatregelen gescoord op 27 verschillende uitkomsten, zoals gezondheidsschade, criminaliteit, mate van gebruik, milieuschade en internationale imagoschade. Voorbeelden van deze maatregelen zijn het al dan niet toestaan van reclame, vergunning voor de verkoop, een hardere aanpak van de misdaad, kwaliteitsbewaking van producten, drugsvoorlichting en strafverzwaring voor criminelen. Omdat het belang van de uitkomsten onderling nogal verschilt, zijn weegfactoren toegekend aan de 27 verschillende uitkomsten, zodat er een afgewogen eindoordeel ontstaat.

Op grond van hun wetenschappelijke kennis en ervaring, en los van een overkoepelende ideologie, hebben de 18 experts de verwachte effecten van de mogelijke maatregelen beoordeeld. Het complete rapport is te vinden op: https://mdmabeleid.nl.