De rotonde op de Meeuwenlaan.
De rotonde op de Meeuwenlaan. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

Rotonde Meeuwenlaan op de schop

NOORD - De rotonde op het kruispunt van de Meeuwenlaan met de Johan van Hasseltweg in Amsterdam-Noord gaat op de schop. Maar niet iedereen is blij met de voorgestelde oplossing: stoplichten. Bewoners komen in verzet.

door Peter van Lonkhuyzen

De kruising Meeuwenlaan/Johan van Hasseltweg wordt aangepakt


De verkeerskruising Meeuwenlaan/Johan van Hasseltweg is een hoofdpijnkwestie. Nu al wordt ze als onveilig ervaren en staan er soms files. In de toekomst, met de ontwikkeling van het Hamerkwartier, kan ze nog drukker worden. De aanleg van een nieuwe weg richting Ring A10, langs het Vliegenbos en door het Rietland, biedt geen oplossing. Afgezien van de aantasting van het gebied blijkt uit onderzoek van het stadsdeel dat zo’n weg te weinig verkeer wegsluist, dus het probleem wordt niet oplost. Bovendien kan hij nieuw sluipverkeer aanzuigen.

Verkeersknooppunt

In het Mobiliteitsplan van het stadsdeel staat dat het stationsgebied bij het Metrostation Noorderpark in de toekomst als nieuw verkeersknooppunt wordt ingericht. Het Hamerkwartier wordt bovendien ‘autoluw’ ontwikkeld. Als eerste stap wordt nu de kruising Meeuwenlaan/Johan van Hasseltweg aangepakt. De laatste drie jaar zijn er acht ongevallen geweest waarvan twee met letsel. In het plan dat nu ter inzage ligt, wordt voorgesteld de rotonde te vervangen door een kruispunt met stoplichten. Belangrijk verschil: voetgangers en fietsers, die nu voorrang over de rotonde hebben, moeten voor ‘rood’ wachten.

Niet blij

Het bewonersplatform Vogelbuurt-IJplein is het er mee eens dat de rotonde op de schop gaat. Maar met de huidige plannen zijn de bewoners niet blij. Ze verwachten dat de Meeuwenlaan in de toekomst veel drukker wordt. “In juni zei de wethouder nog dat de Meeuwenlaan niet gevaarlijker moest worden”, zegt Maarten de Boer namens het platform. De bewoners vragen zich af of de wethouder goed van de plannen op de hoogte is, en hebben daar een brief over gestuurd. Bovendien maken ze bezwaar tegen de inspraakprocedure, die grotendeels de vakantieperiode beslaat. Eind augustus willen ze een bewonersbijeenkomst organiseren.

Betere doorstroming

Volgens een woordvoerder van het stadsdeel zal een kruispunt met stoplichten de doorstroming verbeteren omdat geen enkele verkeersstroom dan nog structureel voorrang heeft. Stoplichten moeten bovendien de veiligheid ten goede komen. Op toekomstige ontwikkelingen, zoals een eventuele brug over het IJ aan het einde van de Johan van Hasseltweg, kan niet worden gewacht. “De besluitvorming over het advies van de commissie d’Hooghe zal volgend jaar plaatsvinden”, aldus de woordvoerder. “De verdere uitwerking is een jarenlang traject terwijl de aanpassing van het kruispunt van de Meeuwenlaan met de Johan van Hasseltweg, vanwege de huidige gebrekkige doorstroming en de ontwikkelingen in Noord, op korte termijn moet plaatsvinden.”

De Nota van Uitgangspunten voor de aanpassing van de kruising is in te zien bij het stadsdeel. Tot en met 9 september kan erop worden gereageerd.