Sportveld op de NDSM-werf.
Sportveld op de NDSM-werf. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

NDSM-werf groener en sportiever

NOORD - Vroeger was het een plek die zo’n beetje van de kaart van Amsterdam afviel. Maar tijden veranderen. Inmiddels is de NDSM-werf in Noord een begrip. Niet alleen door de dancefeesten en voorstellingen die er - buiten coronatijd - worden gehouden, maar ook door de vele restaurants. De gemeente wil de werf groener en sportiever gaan maken. Kunstenaars, ontwerpers, ondernemers en omwonenden mogen meedenken. De beste ideeën worden als experiment uitgevoerd.

Rondom de werf groeit het aantal woningen in rap tempo. En er komen er nog duizenden bij. Amsterdam vindt het belangrijk dat er ook plekken zijn om lekker te ontspannen. Daarom moet het oostelijk deel van de scheepswerf groener worden. En er moeten sportmogelijkheden komen. De stichting NDSM-werf, die het gebied namens de gemeente beheert, gaat daar mede invulling aan geven door samen met gebruikers en buurtbewoners plannen te ontwikkelen voor tijdelijke projecten.


De stichting heeft kunstenaars, ontwerpers en ondernemers die sinds jaar en dag op de werf wonen en werken, gevraagd hoe zij die vergroening van het terrein voor zich zien en met ideeën te komen. Ook buurtbewoners mochten meedenken. Zij konden hun voorstellen woensdag 19 augustus presenteren tijdens een bijeenkomst voor alle betrokkenen. De beste ideeën voor de komende 3 jaar worden als experiment uitgevoerd. Als een plan slaagt, is de kans groot dat het initiatief langer kan blijven. Maar een idee kan ook al tijdens de experimentele fase afvallen. Het is niet zo dat de werf zijn functie van evenementen- en cultuurterrein verliest. Groen en sport moeten samensmelten met andere functies. Er wordt nu al op kleine schaal het een en ander uitgeprobeerd.