Dennis kreeg steeds meer volgers.
Dennis kreeg steeds meer volgers. (Foto: Aangeleverd)

'Ik werd als een koning onthaald'

OOSTZAAN/LANDSMEER - Zijn plan was om het clubrecord ultra running op de honderd meter van AC Waterland te vermorzelen. De coronacrisis stak daar een stevige stok voor en daarom bedacht Dennis Kreetz een alternatief: een persoonlijke challenge om vier dagen lang elke dag een marathon te lopen. Zaterdag behaalde de 51-jarige Oostzaner de finish bij zijn voordeur. Er wachtte hem een warm onthaal.

Dennis Kreetz volbrengt megamarathon

Keihard had hij getraind en hij stond al helemaal klaar in de startblokken. Maar toen kwam het coronavirus om de hoek kijken en leek alle voorbereidende arbeid voor niets te zijn geweest. Leek, want Dennis Kreetz moest de opgebouwde energie nog wel even kwijt.

"Ik had me de pokken getraind en vond het zonde om dat te laten versloffen," vertelt Dennis. "Zonde van al die energie. Zo heb ik die challenge bedacht. Via de website afstandmeter.nl heb ik zelf vier routes uitgezet. Vier keer een marathon, van woensdag tot en met zaterdag. Starten en finishen bij mijn woning.

Het was een solo-actie, maar Dennis stond er niet alleen voor. De loopgroep van AC Waterland waarvan hij trainer is heeft hij op de hoogte gebracht, maar ook buren raakten op de hoogte. Steeds meer belangstellenden volgden hem. Letterlijk ook. Hele stukken fietsten en of liepen ze mee.

Mentale steun

Die mentale steun kon Dennis uitstekend gebruiken. Vooral de derde dag. "Dat was de slechtste dag. Ik had pijn onder mijn voeten en dacht: morgen moet ik wéér. Maar de vierde dag ging het heel makkelijk en ben ik er helemaal voor gegaan. En bij de finish werd ik als een koning onthaald. Onder anderen door Piet Kelder, de voorzitter van AC Waterland, en door buren. Dat had ik echt nooit verwacht."

Daverend slot

Een megamarathon met een daverend slot. Maar het is nog niet het einde van het verhaal. Want terwijl Dennis thuis met een kolossale zucht van verlichting op de bank ging zitten en zijn geteisterde voeten in een bak met ijs liet sissen, dacht hij alweer na over de volgende uitdaging. De uitdaging waarmee zijn avontuur begon: dat clubrecord ultra running verbreken. "In september, als de coronacrisis hopelijk voorbij is, ga ik daar alsnog voor. Ook in het kader van het 70-jarig bestaan van AC Waterland is dat een mooie actie."

Marcel van Stigt