Cees Smit:
Cees Smit: "Vissen is voor mij een middel, geen doel." (Foto: Rodi Media/MvS)

Vissen mag pas met een vispas

LANDSMEER - Door de coronacrisis stijgt de verkoop van joggingpakken, skeelers en... vishengels. Thuiszitten is immers ook niet alles. Maar je mag niet zomaar je dobber in het water gooien. Je moet in het bezit zijn van een vispas. Daarin voorziet Hengelsportvereniging Landsmeer-Den Ilp (HSV). Deze vereniging is sinds jaar en dag huurder van het visrecht in de gemeente Landsmeer en het stadsdeel Amsterdam Noord. "Lid worden is heel eenvoudig," aldus Cees Smit, communicatiemedewerker van de club.

Nederland zit noodgedwongen thuis en iedereen vult het overschot aan vrije tijd op een andere manier in. Klussen en opruimen bijvoorbeeld, Daarvan getuigen lange files bij milieustraten en bouwmarkten. Maar eens ben je uitgeklust. Of je bent sowieso niet iemand die graag lang thuiszit. Zeker niet als de zon zich nadrukkelijk laat zien. En wat dan? Massaal naar Het Twiske, bos of strand is niet toegestaan. Vissen echter wel. Maar dat mag niet zomaar, en daar staat niet iedereen bij stil.

Cees Smit: "Veel mensen zoeken tijdens de coronacrisis de rust van de waterkant op en gooien een hengeltje uit. Ik merk dat als ik langs het kanaal fiets of rijd. Er wordt ook meer gebruikgemaakt van de bootjeshelling aan het eind van de Sportlaan. Toch zien we het toegenomen aantal vissers niet terug in ons ledenbestand. Maar vissers dienen in het bezit te zijn van een vispas. De vispas geeft je het recht te mogen vissen en is tevens het lidmaatschapsbewijs van een hengelsportvereniging. Vaak worden mensen lid in een hengelsportzaak waar zij al dan niet hun hengelsportspullen kopen."

Voor de vereiste vispas kan men ook terecht bij Hengelsportvereniging Landsmeer-Den Ilp (HSV). Deze is sinds jaar en dag huurder van het visrecht in de gemeente Landsmeer en het stadsdeel Amsterdam-Noord. Cees: "In die hoedanigheid heeft HSV de plicht om mee te werken aan een gezonde visstand en gezond viswater. Hiertoe hebben we overleg met diverse instanties. Boa's controleren of vissers de pas in hun bezit hebben. Zo niet, dan kunnen ze een boete van € 95,00 krijgen."

Een vispas bemachtigen en lid worden van HSV is heel eenvoudig. Cees Smit: "Via Internet. Dat is de makkelijkste en snelste wijze. Je gaat naar de site van de Hengelsportfederatie Nederland, zoekt naar 'vispas' en vult je gegevens in. Je wordt meteen in het bezit gesteld van een voorlopige vispas. Twee à drie weken later krijg je de originele vispas thuisgestuurd."

Je kunt ook naar een van de twee dierenwinkels/hengelsportzaken gaan. De firma Rentenaar op het winkelcentrum Landsmeer of de firma Mast op het Gentiaanplein in Amsterdam-Noord. Dit zijn de enige twee zaken waar je lid kan worden van HSV.

"Een derde optie is het aanmeldformulier op onze website www.landsmeer-denilp.nl invullen," vervolgt Cees. "Dit is de langzaamste methode. Je krijgt pas je vispas na een paar weken en mag niet meteen vissen. Voor € 35,00 ben je al lid van onze verenging en mag je bijna in al het water binnen Nederland vissen. Je kunt zelfs nog goedkoper uit zijn, als er een machtiging wordt afgegeven. In dat geval is het lidmaatschap € 30,00."

Cees Smit is ervan overtuigd dat zes van de tien mensen die het vissen hebben ontdekt zo enthousiast worden dat ze het na de crisis blijven doen. Zelf had hij geen coronacrisis nodig om de geneugten van het vissen te ontdekken. Na een drukke werkdag bij de politie zocht hij zijn ontspanning op het water met een hengel in zijn hand. Zo genoot hij van het natuurschoon en de rust om hem heen. "Vissen is voor mij een middel, geen doel. En als ik een mooie vis vang, is dat een extraatje."

Meer weten over HSV? Kijk op website www.hsv-landsmeer-denilp.nl, Instagram (visland), Facebook en YouTube.

Marcel van Stigt