Waterpolitie in actie

In het kader van 'wie zwijgt stemt toe', of zo u wilt: actie, reactie, wil ik even reageren op een stukje in uw krant dat ging over de waterpolitie.


Ik zag de kop en dacht: eindelijk een stukje over het goede werk van onze politie. Maar niets was minder waar. Daarom wil ik, bij dezen, de politie een hart onder de riem steken voor het werk dat zij doen op het water.


Mij is bekend dat zij niet lukraak boetes uitdeelt maar er eerst gepraat wordt met de jongelui die soms met vif, zes boten als een dolle horde tegelijk door de wateren rond en in Landsmeer scheren. Zij veroorzaken daarbij overlast en hinder aan de natuur en de andere watergebruikers. (Met zwemmers, later in het seizoen, kan dat zelfs tot ernstige ongelukken leiden.)


Velen hebben geen idee dat ze alleen al door stapvoets te varen met een snelle boot (dat is een boot die harder dan 20 km per uur kan varen, ongeveer de normale snelheid met stadsfiets) zwaar in overtreding kunnen zijn.


Bestuurders van dergelijke vaartuigen moeten namelijk minimaal een vaarbewijs hebben, achttien jaar zijn, een bootregistratie voeren, zwemvest en brandblusser aan boord hebben en een dodemansknop gebruiken.


Als de politie werkelijk zou willen, kunnen bestuurders van deze bootjes boetes krijgen die gezamenlijk op kunnen lopen tot meer dan 700 euro.


Veelal zijn de, vaak jonge, bestuurders, maar ook hun ouders hier niet van op de hoogte en is de voorlichting die de politie te water geeft op zijn plaats. En wie uiteindelijk niet wil horen, moet dan maar voelen (oud-Hollands gezegde). We hebben namelijk niet voor niets met zijn allen regels afgesproken is dit kleine kikkerlandje.


Haijo van der Werf, Landsmeer