Klanten Voedselbank Noord gratis met openbaar vervoer.
Klanten Voedselbank Noord gratis met openbaar vervoer. (Foto: Rodi Media)

'Gratis met openbaar vervoer'

NOORD - Het openbaar vervoer gratis maken voor klanten van de Voedselbank in Noord is de wens van Niels Ras (D66), lid van de stadsdeelcommissie en initiatiefnemer van het unaniem uitgebrachte ‘ongevraagd advies’ aan de gemeenteraad.

Amsterdam-Noord kent twee Voedselbanken, één in De Banne en één in de Vogelbuurt. Ras: ”Wij willen dat klanten gratis met het openbaar vervoer naar de Voedselbank kunnen. Voor veel Noorderlingen is de Voedselbank te ver om te lopen, te onhandig om te fietsen en het openbaar vervoer is te duur”, vertelde hij in het Parool. Het bestuur van stadsdeel Noord is positief over het verzoek van de commissie.

Onderzoek

De stadsdeelcommissie vraagt de gemeenteraad onderzoek uit te voeren naar de haalbaarheid van gratis openbaar vervoer naar en van de Voedselbanken. “We willen een signaal afgeven”, vertelt Ras. En: “Het advies dateert nog uit het pre-coronatijdperk. Sindsdien is de situatie wel veranderd. Door de coronacrisis zit de gemeente krap bij kas en is er minder geld om te spenderen aan gratis openbaar vervoer voor klanten van de Voedselbank.

Aan de andere kant zal door de crisis het aantal Amsterdammers dat gebruik moet maken van de Voedselbank toenemen.”