Afbeelding
Brood thuisgebracht door de bakker zoals vroeger heel gewoon was...(Foto: aangeleverd)

Zaanse Bakkertje start broodbezorging aan huis

ZAANDIJK – Vandaag de dag is vijftig procent nog van toepassing bij de uitspraak die ooit in Rome werd gedaan ten tijde van Julius Caesar : ‘geef het volk brood en spelen’. Alle ‘spelen’ zijn gestaakt, maar het dagelijks brood blijkt populairder dan ooit. Tegelijk is een bezoek aan de supermarkt voor dat brood een uitdaging. Want: hoe blijf je anderhalve meter van elkaar af? Het Zaanse Bakkertje, Lagedijk 11a in Zaandijk heeft daar wat op gevonden en is begonnen met het bezorgen van hun ambachtelijk gemaakt brood.

“We doen dit voor klanten die het huis niet willen/kunnen/mogen verlaten maar die wel van ons brood wil blijven genieten. Zaandijk bestaat voor een groot deel uit mensen die tot de kwetsbare groep behoren. En voor hun gezondheid is het volgens RIVM beter als ze thuis blijven”, aldus Yvonne Delorme.

Sociale functie

De buurtbakkerij van Bunyamin en Yvonne heeft ook een maatschappelijk sociale functie. “Veel mensen komen bij ons om een babbeltje te houden en even koffie te drinken. Al is in verband met de afgekondigde maatregelen is onze koffiecorner momenteel gesloten. Om onze klanten toch van dienst te kunnen zijn, hebben we de ouderwetse fietsbezorging ingezet. Net zoals hoe vroeger de bakker op zijn bakfiets door het dorp fietste met vers afgebakken brood. Zo houden we tegelijk onze winkeldames en bakkers aan het werk én komen we in contact met onze klanten die thuis moeten blijven.”

Praatje maken belangrijk

Klantcontact en even een praatje maken is heel belangrijk in deze vreemde tijden ervaart het team. Yvonne: “Mensen zijn angstig. En vooral eenzaam nu sociale contacten noodgedwongen ontbreken. Wij vervullen als kleine onderneming ook duidelijk een sociale functie bij het kopen van het dagelijks brood.”

Op de thuisbezorging hebben ze op social media al enorm veel leuke en positieve reacties ontvangen. “Er hebben zelfs klanten die momenteel thuis zitten aangeboden om voor ons te gaan fietsen. Na zoveel leuke reacties hebben we besloten om een webshop met betaalfunctie in te richten. Hierdoor is er voor de betaling ook geen contact nodig tijdens de bezorging. Op deze manier beperken we het risico op besmetting het meest. De bestelling wordt netjes voor de deur bezorgd en er wordt een stap achteruit gezet. Op veilige afstand hebben we nog steeds de gelegenheid om even bij te praten met onze klant.”

Momenteel is de bezorgservice alleen nog mogelijk op de woensdag en zaterdag en kunnen de klanten 24 uur van te voren hun bestelling doorgeven. “Naar verwachting zullen we al snel ook de andere dagen ons bezorgservice aanbieden”, aldus Yvonne.

Zie voor de ontwikkelingen www.hetzaansebakkertje.com en de sociale mediakanalen van dit Zaanse bedrijf.