Afbeelding
Mirjam Sloots voor De Ontmoeting met de kinderlantaarn van de kerk als teken van licht van God en haar gsm vanwege de mogelijkheid van digitale ontmoetingen. (Foto: aangeleverd)

‘Het is de kunst angst niet te laten regeren’

ZAANDIJK – “Het coronavirus heeft één goede bijwerking: het laat de gemeenschapszin groeien. Normaal gesproken (s)preek ik voor een Zaanse gemeenschap waarvan zo’n honderd mensen op zondag naar de kerk komen. Naar onze gestreamde dienst zonder bezoekers van afgelopen zondag hadden op maandagmorgen al zo’n 350 mensen via YouTube geluisterd. Dat maakt duidelijk: er is behoefte aan bemoediging”, stelt Mirjam Sloots, predikant van De Ontmoeting in Zaandijk en het Huis van Verbinding in Amsterdam.

Woorden van troost en hulp. Ze komen van de landelijke overheid. Van burgemeesters. En traditiegetrouw in tijden van nood ook vanuit ‘het geloof’. Vraag maar aan iemand die de oorlog heeft meegemaakt en je hoort ‘de kerken zaten stampvol’. Nu gingen de deuren van de kerk - noodgedwongen - op slot…

Maar wat biedt ‘de kerk’ in deze crisis? We vroegen het aan Mirjam Sloots, organisator van onder meer De Zaanse Passion, de Zin In Popdiensten en voorzitter van de stichting Samenbindende Projecten Zaanstreek. Maar naast dit alles is ze ook ‘gewoon’ moeder en iemand die naar de supermarkt moet.

Geen ‘vrome dromerij’ maar bemoedigende digitale kerkdienst

“Dit virus kent geen grenzen, geen etniciteit, ras, positie en macht. Geen rijk of arm, hoogopgeleid of niet, statushouder of vluchteling. Iedereen kan door erdoor geveld worden. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Iedereen is bang corona op te lopen. Maakt zich zorgen of er nog brood op de plank komt. De angst is groot en maakt mensen onzeker. Als ik in quarantaine moet, wie doet dan mijn boodschappen? Soms zijn er zorgen om de eigen gezondheid. Of om die van de ander. Ik ervaar dat ook. Ik heb een moeder op leeftijd.”

Mirjam is geen type die als je bij haar aanklopt voor steun je met citaten uit de bijbel om de oren slaat. Geen vrome dromerij. Wel heeft ze het vermogen steun te geven op momenten dat het nodig is. Dat kan zijn door net dat appje met bemoedigende woorden die je in de kleine uurtjes van de nacht ontvangt. Tot een breder publiek te bereiken met de digitale kerkdienst.

Wees creatief

“Ik maak het niet mooier dan het is”, zegt ze nuchter. “Maar we moeten ook niet teveel somberen. Laat de situatie je niet helemaal in beslag nemen. Dat is wat Jezus ook bedoelde toen hij zei: ‘Wees niet bezorgd voor de dag van morgen. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.’ Laat je niet door angst verlammen. Overvoer jezelf niet met angstscenario’s maar laat je door de juiste richtlijnen leiden. Deze crisis leert ons ook te leven met onzekerheid. Met alle beperkingen die erbij horen: blijf kijken naar wat wel kan. Wees creatief. Oké, We missen een knuffel, soms een wc rol (…) Maar vergeet niet eens naar buiten te kijken. Naar de mooie lentedagen die we al hadden. De mooie dingen die je voor elkaar kunt doen, juist nu. Het is de kunst om de angst niet te laten regeren.“

Eigentijdse meditatie

De crisis maakt ook Mirjam creatief in het bereiken van mensen. De normale diensten in de Ontmoeting zijn al weken geleden gestopt. Maar de vraag naar een geestelijk steuntje in de rug groeide. Een meditatie van Mirjam mag dan een hart onder de riem zijn vanuit een gelovig standpunt, het is altijd verpakt in eigentijdse woorden. En met aansprekende voorbeelden. “Het is niet alleen geloven, bidden en zingen. Ik geef ook heel praktische steun. Zoals honderd tips voor ouders om hun kinderen thuis te leren lezen. Tips om je niet te vervelen als je noodgedwongen thuis zit.”

Sociale isolement

Daarbij komt het sociale isolement soms harder aan dan het virus oplopen zelf merkte Mirjam. Toen ze met een ernstig zieke man besprak of het niet beter was om niet zelf op bezoek te komen, was zijn reactie “Nee! Niet jij ook nog! Dood ga ik toch, maar liever niet alleen…” Dus maakte ze voor hem in overleg met de familie een uitzondering. “Maar de meeste mensen bellen we nu of ik maak een pastorale wandeling met natuurlijk 1,5 meter afstand.”

De protestantse dienstenorganisatie waar Mirjam deel van uitmaakt, heeft om hulp te bieden in het sociaal isolement www.nietalleen.nl in het leven geroepen om een luisterend oor te bieden én praktische hulp. De Zaanse dienst als livestream kan mensen die niet meer het huis uit mogen steun geven.

Geen zorgen

“Ik geloof uiteraard wel, maar niet dat God dit virus aan de mensheid geeft. Wel denk ik dat we deze situatie als een teken aan de wand kunnen beschouwen, waarbij aan alles praktisch een halt wordt toegeroepen, een moment is om eens goed na te denken. Over ons voedsel. Hoe we omgaan met de natuur. Hoe we dingen die we als vanzelfsprekend ervaarden, beter gaan waarderen. Zoals onze vrijheid. Fysieke ontmoetingen, in plaats van digitaal. Ik hoop dat het zal leiden tot een blijvende saamhorigheid. Het besef dat we het echt samen moeten doen. Ik laat me daarbij inspireren door de kernzin van het geloof: Heb God lief en je naaste als jezelf.” De meditatie is te vinden op: https://deontmoetingzaandijk.nl/

Een kaarsje aansteken brengt letterlijk licht in donkere tijden...