Vanaf komend nieuwe schooljaar opent een nieuwe bijzondere basisschool in Amsterdam-Noord: 'Waldorf aan de Werf'.
Vanaf komend nieuwe schooljaar opent een nieuwe bijzondere basisschool in Amsterdam-Noord: 'Waldorf aan de Werf'. (Foto: archief)

Vernieuwde basisschool 'Waldorf aan de Werf' opent in Amsterdam-Noord

Exacte locatie binnenkort bekend

NOORD - Vanaf komend nieuwe schooljaar - september 2020 - opent een nieuwe bijzondere basisschool in Amsterdam-Noord: 'Waldorf aan de Werf'. Deze school is ontstaan uit een burgerinitiatief, dat al drie jaar hiermee bezig is."De school vestigt zich in Noord, door makelaars liefkozend 'Manhattan aan het IJ' genoemd", aldus Vincent van Jochem, een van de initiatiefnemers.

"Woningen hier zijn de laatste jaren fors gestegen in de prijs, maar veel gezinnen in het stadsdeel zitten in een lage inkomensgroep en zijn dankbaar dat ze nog een dak boven hun hoofd hebben. De initiatiefgroep maakt zich daarom sterk voor de oprichting van een basisschool onder het motto: gelijke kansen voor ieder kind."

Identiteit

'Waldorf aan de Werf' is een school waar een kind zichzelf mag zijn en in een veilige omgeving kan werken aan het versterken van zijn of haar identiteit. "Juist in een samenleving waar de kansenongelijkheid voor kinderen toeneemt, wil deze school ervoor zorgen dat ieder kind in staat wordt gesteld om gelijke kansen te krijgen. De school draagt bij aan een toekomst waarin gelijkheid, diversiteit en gemeenschap centraal staan. Een plek waar inclusie - insluiting in de samenleving van achtergestelde groepen op basis van gelijkwaardige rechten en plichten - het uitgangspunt is: waar kinderen, opvoeders, docenten en alle betrokkenen trots zijn op hun identiteit."

Grondlegger

Een Waldorfschool - zogenoemd vrijeschool - gaat uit van het unieke talent dat ieder kind kind heeft, dat onderzocht en gestimuleerd moet worden. Het Waldorfonderwijs is een onderwijsvorm gebaseerd op de educatieve filosofie van Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie. Zijn pedagogie streeft ernaar de intellectuele, artistieke en praktische vaardigheden van leerlingen op een geïntegreerde en holistische manier te ontwikkelen. Het ontwikkelen van de verbeeldingskracht en creativiteit van de leerlingen staat centraal.

Verheugd

De initiatiefgroep wil een buurtschool zijn en in verbinding staan met Noord en haar bewoners, om niet alleen een school ín de buurt, maar vooral een school ván de buurt te zijn. "Samen met betrokken ouders en mooie buurtinitiatieven zal de school een opbouwende functie vervullen en een positieve en inclusieve bijdrage leveren aan een veranderende wijk die maken heeft met een proces van verregaande gentrificatie en segregatie. De groep heeft hierin veel ondernomen de afgelopen jaren en is verheugd dat deze school eindelijk kan starten in september onder het bestuur van de Geert Grote school."

Op de website (www.wadw.school) staat meer informatie over de visie, de vacatures en de manier van aanmelden. De exacte schoollocatie wordt binnenkort officieel bekend gemaakt.